Hírek

Ásványfesztivál 40 – évtizedek az ásványok különleges világában

A Miskolci Nemzetközi Ásványfesztivál alapfilozófiája a kezdetektől fogva az, hogy a legszélesebb közönséggel ismertesse meg az ásványok, kőzetek és ősmaradványok különleges világát – hangzott el azon a sajtótájékoztatón, amelyen az idén jubiláló, 40. évébe lépett tudományos ismeretterjesztő rendezvény programjait ismertette az esemény fő szervezője, a Miskolci Egyetem Műszaki Föld- és Környezettudományi Kara.

  • Egyetem
  • MFK
  • Tudomány
2024. március 04.
24-03-01_asvanyfesztival-staj2
Dr. Szakál Sándor, a ME Nyersanyagkutató Földtudományi Intézetének tanára, Prof. Dr. Mucsi Gábor, a ME Műszaki Föld- és Környezettudományi Kar dékánja és Dr. Mádai Ferenc, a ME Nyersanyagkutató Földtudományi Intézetének igazgatója

Jubileumát ünnepli a Miskolci Egyetem egyik legnépszerűbb tudományos ismeretterjesztő rendezvénye: 40. alkalom nyitja meg kapuit a Miskolci Nemzetközi Ásványfesztivál. A Közép-Európa gyűjtői körében is közismert ásványtani esemény 2024. március 9-én és 10-én várja a Föld rejtett kincsei, az ásványok, ékkövek, díszítőkövek, kőzetek és ősmaradványok iránt érdeklődőket az Egyetemvárosba.

Az ásványfesztivál megszervezésének alapgondolata az első, 1983-ban megrendezett esemény óta töretlenül az, hogy mindenki, aki valamilyen módon kötődik az ásványokhoz, kőzetekhez, drágakövekhez és ősmaradványokhoz, megtalálja az érdeklődésének legmegfelelőbb programot a kínálatban

– fogalmazott a rendezvény szervezésében évtizedek óta részt vevő Dr. Szakál Sándor, a Miskolci Egyetem Nyersanyagkutató Földtudományi Intézetének tanára. Mint mondta: a fesztivál ma is, akárcsak a kezdetekben, elsősorban a közép-európai országok kiállítóira és látogatóira épít, de egyfajta hídszerepet is betölt a nyugat- és kelet-európai országokból érkező gyűjtők között. Idén is közel 100 kiállító mutatja be kollekcióját az egyetem főépületében és a díszaulában.

Az ásványbörzéhez tematikus kiállítások kapcsolódnak. Reprezentatív tárlatokon mutatják be az Év ásványának választott korundot, illetve az Év ősmaradványát, a gyapjas mamutot

– hívta fel a figyelmet a rendezvény fő vonulatára Prof. Dr. Mucsi Gábor, a Műszaki Föld- és Környezettudományi Kar dékánja. Az ásványfesztiválon számos szolgáltatást vehetnek majd igénybe a látogatók, például a díjmentes ásványhatározást, vagy az ugyancsak díjmentes drágakőhatározást, amelyet kitűnő szakemberek végeznek. A legfiatalabb korosztályt Földtudományi játszóház várja, ahol interaktív módon kapcsolódhatnak be az ásványok világának megismerésébe. A Föld mélyén rejtőző nyersanyagok fenntartható bányászata és hasznosítása része a körforgásos gazdaságnak, amely területen unikális képzéseket és kutatásokat folytatnak a Műszaki Föld- és Környezettudományi Karon – tette hozzá.

A miskolci ásványfesztiválokat hagyományosan ismeretterjesztő programok kísérik. Ez évben háromdimenziós vetítettképes előadások lesznek Amazónia esőerdőiről és barlangjairól, a gyapjas mamutról, valamint az Év ásványkincséről, a rézércről.

Szakvezetéssel tekinthetők meg a Miskolci Egyetem ásványtani és kőzettani kiállításai, és a jubileumi rendezvény idején megnyíló, az Őslények világa című új, állandó tárlat, amely a Miskolci Egyetem ősmaradvány-gyűjteményét mutatja be – tájékoztatott Dr. Mádai Ferenc, a Miskolci Egyetem Nyersanyagkutató Földtudományi Intézetének igazgatója. A világ számos lelőhelyéről származó, több ezer darabos kollekció különlegessége, hogy alapjait a selmecbányai Bányászati Akadémián rakták le – mondta.

Az idei ásványfesztivál és börze megnyitását megelőző napon, március 8-án az Őslények és ásványok között címmel tartanak ismeretterjesztő programokat a Miskolci Akadémiai Bizottság székházában és a Herman Ottó Múzeumban, amelynek fókuszában a 10 éves a Pannon-tenger Múzeum őslénytani és ásványtani gyűjteménye, valamint 40 éves a Miskolci Nemzetközi Ásványfesztivál áll.

Legfrissebb hírek

Összes hír
Összes hír