Hírek

Ásványfesztivál, generációkon ível át

Negyvenedik születésnapját ünnepelte idén a Miskolci Nemzetközi Ásványfesztivál. Közép-Európa egyik legjelentősebb ásványbörzéje generációkon átívelő tudományos ismeretterjesztő esemény, amelynek jubileumi programjaira közel hétezren látogattak ki az Egyetemvárosba.

  • Campus
  • Egyetem
2024. március 27.
24-03-11_asvanyfesztival-oslenytani-kiallitas1-1

A 40. Miskolci Nemzetközi Ásványfesztiválra négy országból 92 kiállító érkezett, akik mintegy háromszáz asztalon mutatták be kollekciójukat: a világ minden részéről begyűjtött ásványokat, kőzeteket, fosszíliákat, valamint a különleges ásványokból készült ékköveket.

A figyelem középpontjába idén az Év ásványának választott, csiszolt drágakő formájában rubint és zafírként ismert korundot állították. Az Év ősmaradványával, a gyapjas mamuttal a Miskolci Egyetem gyűjteményéből a fesztivál idején megnyílt Őslények világa című kiállításon is megismerkedhettek a látogatók. Az egyetem A/3-as épületének 3. emeletén helyet kapott állandó tárlat a földtani korok, illetve az ősállat- és ősnövényrendszertan szerint kalauzolja el az érdeklődőket több millió év földtörténetében. A gyűjtemény természetesen nem veheti fel a versenyt a világ óriási természettudományos és őslénytani múzeumaival, de a földtörténet egyes periódusait meghatározó „vezérkövületek” megtalálhatók a kollekcióban – mondta a tárlatról Dr. Mádai Ferenc, a Miskolci Egyetem Nyersanyagkutató Földtudományi Intézetének igazgatója.

24-03-11_asvanyfesztival-oslenytani-kiallitas

A Miskolci Nemzetközi Ásványfesztivál négy évtizedes történetében három jelentős korszak különböztethető meg – jelezte a rendezvény szervezésében az alapításától kezdve részt vevő Dr. Szakál Sándor, a Miskolci Egyetem Nyersanyagkutató Földtudományi Intézetének tanára. Az 1983-as indulástól 1990-ig tartó hőskorban a Miskolci Egyetem, a Herman Ottó Múzeum és az ELTE kapott szerepet a szervezésben. Az 1991 és 1995 közötti időszak Magyarország világkiállítási pályázatához kötődött. A programhoz Miskolc egy drágakő világkiállítással tervezett kapcsolódni, így a fesztivál szervezésébe profi cégek is beszálltak. Mivel azonban hazánk nem nyerte el a világkiállítás megrendezésének jogát, a drágakőkiállítás lehetősége is elveszett. Azóta, 1996-tól napjainkig az egyetem, a múzeum, időnként a város és a Magyar Földtani Társulat támogatja a rendezvényt.

Mindig törekedtünk arra, hogy minden generációt megnyerjünk a fesztivál látogatására, az ásványok csodálatos világának a megismerésére

Dr. Szakál Sándor

Az ásványok gazdag világával először az egyetem fesztiválján találkozott, vallotta be a Műszaki Föld- és Környezettudományi Kar dékánja, Prof. Dr. Mucsi Gábor, aki alig öt évvel idősebb a fesztiválnál, amely azóta is végigkíséri az életét. Később, a Miskolci Egyetem hallgatójaként pedig a szervezésben is szerepet vállalt. „Az ásványfesztivál napjaiban egyszerre közel tízezer ember látogat ki évről évre a Miskolci Egyetemre, ami igazi kuriózum. Alkalmat ad ez nekünk arra, hogy felhívjuk a figyelmet az egyetem tudására, megmutathatjuk, hogy nem csak elméleti, de gyakorlati oldaláról is hozzá tudunk járulni az ország és a gazdaság fejlődéséhez” – fogalmazott a dékán.

Legfrissebb hírek

Összes hír
Összes hír