Hírek

Bolyai-ösztöndíjat nyert – betegségek biológiai markereit kutatja

A Magyar Tudományos Akadémia Bolyai János Kutatási Ösztöndíját nyerte el a Miskolci Egyetem kutatója, Dr. Váradi Csaba molekuláris biológus.

  • Kutatás
  • Ösztöndíj
  • Tudomány
2023. október 10. / Frissítve: 2023. október 27. 01:02
Varadi-Csaba_03

Dr. Váradi Csaba egy évtizede foglalkozik biológiai minták műszeres analitikájával. “Bizonyos betegségek biomarkereit kutatom, ezeket vizsgálom különböző daganatos és gyulladásos betegségek, illetve a demencia kapcsán. Ez a kutatás magával hozza azt, hogy szoros együttműködésben dolgozunk a Borsod-Abaúj-Zemplén Vármegyei Kórházzal, több etikai engedélyünk van, ami lehetővé teszi szérumminták gyűjtését. Olyan változásokat keresünk, amik a jelenlegi diagnózist vagy diagnosztikát megkönnyíthetik, illetve felgyorsíthatják.”

Varadi-Csaba_01

“Orvosokkal is dolgozom együtt. A laborban ugyanis tudok olyan kísérleteket végezni, amelyekkel választ kaphatunk egy adott klinikai kérdésre. Például PhD-m során foglalkoztam azzal, hogy gyulladásos bélbetegségek és reumatoid artritisz esetén, hogyan reagálhatnak bizonyos betegek egy újfajta terápiaára.  Itt az volt a kérdés, ki fog jól reagálni a kezelésre. Ez ugyanis általában fél múlva derül ki. Itt az antitestek glikozilációját (a szénhidrátok hozzákapcsolódását a fehérjéhez) vizsgáltuk kezelés előtt és kezelés után.  Az eredmény azt mutatta, hogy az artritiszeseknél nem, de a például a gyulladásos bélbetegeknél voltak olyan szignifikáns változások, amik megmutatták, ha jól reagálnak a kezelésre, így ezeket azonosítani lehetett”.

A covid-járvány kapcsán is hasonló módszerekkel vizsgálja Dr. Váradi Csaba a fertőzésen átesettek és az oltás hatására valamilyen szintű immunitást elértek csoportjait. “Mind IgM, mind pedig IgG típusú antitesteket izolálni tudunk vérből és utána ezeket vizsgálni a fertőzésen átesetteknél, illetve a vakcinát kapottaknál. Ezután pedig sokrétű módszerrel lehet az antitestek különböző régióit vizsgálni.”

A kutató ezekkel a kérdésekkel is szeretne foglalkozni, emellett pedig doktorandusz hallgatóknak is segíti szakmai előmenetelét. “Van négy PhD-hallgatóm, közülük három orvosként dolgozik. Az endometriózisról kezdve stroke-on és a Parkinson-kóron át nagyon szerteágazó tématerülettel foglalkoznak. Ez az ösztöndíj, amit most elnyertem, remélem, hogy számukra is megmutatja, hogy van értelme a munkánknak, lehet előrelépni ezen a tudományterületen is.

Nagyon örültem, amikor meghallottam, hogy idén sikerrel jártam. Eddig háromszor adtam be pályázatot, ráadásul idén orvostudomány szekcióban nyertem mint biológus és analitikai témában dolgozó. Úgy voltam vele, hogy akkor most még többet kell dolgoznom, mert ez kötelez.

Legfrissebb hírek

Összes hír
Összes hír