Hírek

Cziffra György emlékére – Kovács Kati és Balázs János estje

Cziffra György, a 20. század második felének legjelentősebb zongoraművész tiszteletére emlékestet tart Kovács Kati Kossuth- és Liszt Ferenc-díjas előadóművész, énekesnő, dalszövegíró, a magyar könnyűzene egyik legkiemelkedőbb és legnagyobb hatású énekesnője és Balázs János Kossuth- és Liszt Ferenc-díjas zongoraművész a Miskolci Egyetem díszaulájában 2023. november 8-án este 7 órától.

  • Campus
  • Egyetem
2023. október 16. / Frissítve: 2023. október 30. 09:17
231016_01

A koncerten többek között Kovács Katitól azok az immár klasszikussá nemesült dallamok csendülnek fel, amelyek meghatározták az elmúlt hatvan évét, és mindenki számára valamilyen jelentést hordoznak. Balázs János zongoraművész Cziffra leggyakrabban játszott repertoárjából válogat.

Jegyár: 3000,- Ft

A Miskolci Egyetem hallgatói és dolgozói 1000 forintos kedvezményes áron, kizárólag készpénzes fizetéssel tudnak jegyet vásárolni az egyetem ajándékboltjában.

Cziffra György a 20. század második felének egyik legkiemelkedőbb zongoraművésze a nemzetközi koncerttermek ünnepelt sztárja volt. Csodagyerekként vették fel a Zeneakadémiára, de pár évvel később a pódium helyett már a fronton találta magát. Hazatérése után, mint oly sokan mások, a nyomorból a disszidálásban látta a kiutat. Külföldre menekülése azonban nem sikerült, így politikai fogolyként került Miskolcra a Rákosi Mátyás Nehézipari Műszaki Egyetem, a mai Miskolci Egyetem építkezésére, ahol kőfaragásra osztották be, és csak fortélyok árán tudta megkímélni a kezét. Szabadulása után a pesti bárok zongoristája lett, játékáért és lenyűgöző improvizációiért Mezei Mária, Puskás Öcsi és sokan mások rajongtak. Az 1940-es évek slágerdallamai mellett mindig repertoárján voltak a klasszikus darabok, köztük Liszt és Chopin művei. Parafrázisai, átiratai legendásak, a mai napig klasszikus zenei koncertműsorok részei. Ezt az időszakot idézi vissza Kovács Kati és Balázs János estje.

Kovács Kati megkerülhetetlen alakja a magyar kultúrának, s ez korántsem csak a Kossuth- és Liszt Ferenc-díjat kiérdemelt, egyedi és varázslatos művészetének tudható be. Lenyűgöző személyiségével, önazonosságával legalább akkora nyomot hagyott a generációk emlékezetében, mint felejthetetlen dalaival. Szegő András így ír róla:

Kovács Kati életében a normákat tisztelő és betartó, miközben éneklésében mindig a végső határokat feszegető művész. Tehetsége vitathatatlan, hangja egyedülálló. A szeretet szolgálója, miközben abszolút öntörvényű és mindig a maga útját járja. Igazi szabad lélek.

Az ugyancsak Kossuth- és Liszt Ferenc-díjas Balázs János, a zenei stílusok és műfajok polihisztora mindig érzékeny, a pillanatból merítkező zongorajátékával teszi feledhetetlenné az estét. A zenés utazás közben Horváth Zita, az Miskolci Egyetem rektora a két előadóval közösen idézi fel a pesti bárkorszak hangulatát és ikonikus történeteit.

Az esthez kapcsolódó további programok a Miskolci Egyetemen:

  • 15:30
    Cziffra György emléktábla avatás (Főépület, Üveg előcsarnok)
  • 16:30
    Cziffra100 – „Tele van a két kezem boldogsággal” – filmvetítés

 

Szervezők: Miskolci Egyetem és Cziffra György Fesztivál
Támogató: Miniszterelnökség, Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt.

Legfrissebb hírek

Összes hír
Összes hír