Hírek

Egyetemi advent – adománygyűjtés indult az első gyertya fényénél

Jótékonysági adománygyűjtéssel indult a karácsonyi készülődés időszaka a Miskolci Egyetemen december 1-jén, amikor meggyulladt az első gyertya az universitas adventi koszorúján.

  • Campus
2023. december 04.
231204_02
Advent-nyitó (jobbról balra): Prof. Dr. Horváth Zita, a MIskolcoi Egyetem rektora, Elek Gabriella, a Lorántffy Zsuzsanna Református KIsmamaház vezetője és Dr. Bokányi Ljudmilla, a Felsőoktatási Dolgozók Szakszervezetének Miskolci Egyetemi Szervezetének elnöke

Az adventi időszak idén is a fenntarthatóság jegyében zajlik a Miskolci Egyetemen. A „karácsonyfa” használaton kívüli könyvekből és jegyzetekből készült, míg a tavalyi ünnepen használt élő kis fenyőket tavasszal elültették a campuson.

Az önhibájukon kívül nehéz helyzetbe kerültek támogatásáról az idei ünnepen sem feledkezik meg a Miskolci Egyetem. A hagyományos adománygyűjtési akció most a miskolci Lorántffy Zsuzsanna Református Kismamaház, Családok Átmeneti Otthonát támogatja, a segítségre szoruló édesanyák és gyermekeik mindennapjait igyekszik könnyebbé tenni – mondta a karitatív programot elindító Prof. Dr. Horváth Zita, a Miskolci Egyetem rektora. A december 1. és december 17. között tartó adománygyűjtésben ezért főleg női higiénés termékeket, babaápolási készítményeket, gyermekjátékokat és gyermekruhákat várnak az ajándékozóktól.

Az önhibájukon kívül nehéz helyzetbe került családanyákat 1996 óta segíti a Lorántffy Zsuzsanna Református Kismamaház, Családok Átmeneti Otthona. Azóta több ezer rászoruló, mélyszegénységben élő, vagy családon belüli bántalmazást elszenvedő anya és gyermek életét igyekeztek megkönnyíteni. Jelenleg 11 családanya és 25 gyermek él náluk – tudtuk meg Elek Gabriellától, az otthon vezetőjétől. A kismamaház egy olyan bázis, ahol az anyák fizikai és lelki szempontból megerősödhetnek, amely támogatja őket a továbblépésben, a munkahelykeresésben, egy biztató jövőkép kialakításában és megteremtésében – mondta.

Az adventi koszorú első gyertyájának meggyújtását követően, az esemény zárásaként a Miskolci Egyetem Bartók Béla Zeneművészeti Karának hallgatói Kodály Zoltán Karácsonyi pásztortánc című művét adták elő. Furulyán közreműködött Palásthy Boglárka, a kórust Dr. Sándor Zoltán egyetemi tanár vezette.

Legfrissebb hírek

Összes hír
Összes hír