Hírek

EUG 2024: 40 ország, 400 egyetem, 5000 résztvevő

Az Európai Egyetemi Játékokon 8 sportágban, 41 sportoló képviseli a Miskolci Egyetemet. Az eseményt, amelyet július 12–24. között rendezik meg Debrecenben és Miskolcon, 40 ország 400 egyeteméről több, mint 5000 résztvevőt várnak.

  • Campus
  • Egyetem
  • Hallgatóknak
  • Sport
2024. június 04. / Frissítve: 2024. június 06. 08:41

Az Európai Egyetemi Sportszövetség 2018-as, madridi közgyűlésén meghozott döntés értelmében Debrecen és Miskolc ad otthont a hatodik Európai Egyetemi Játékoknak (European Universities Games – EUG), amely hazánk legnagyobb létszámú sporteseménye lesz az 1965-ös nyári Univerziádé óta. A világ egyik legnagyobb, kétévente megtartott multisport rendezvényén 2024-ben 40 ország 400 egyetemének sportolói mérik össze tudásukat. A versenysorozat az egyetemi sport és az egészséges életmód népszerűsítésén túl az európai egyetemi intézményrendszer erősítését is célul tűzte ki – hangzott el az eseménynek a Miskolci Egyetemen tartott sajtótájékoztatóján, július 3-án.

„A versenyképes, rugalmas magyar felsőoktatásnak a lényege, hogy a magyar fiatalok legyenek a legsikeresebbek. Ehhez kell tudás, kreativitás, innováció, és ehhez kell egy olyan egészséges élet, amelynek az alapja a sport. Amit pedig még hozzáteszünk, az a kötődés az egyetemhez, az alma materhez. Ebben léptünk egy nagyot, ebben mutattuk meg, hogy mi a magyar virtus” – fogalmazott az eseményen Hankó Balázs, a Kulturális és Innovációs Minisztérium innovációért, felsőoktatásért, szakképzésért és felnőttképzésért felelős államtitkára.

24-06-03_EUG-staj (3)
Hankó Balázs, a Kulturális és Innovációs Minisztérium államtitkára és Baji Balázs, a Nemzeti Sportügynökség sportszakmai és sportstratégiai vezérigazgató-helyettese

„Az Európai Egyetemi Játékok Magyarország történetének legnagyobb rendezvénye. Kivételes lehetőség, amelyen a magyar egyetemi sport bebizonyíthatja, hogy ezen a területen is Európa élmezőnyébe tartozik” – jelentette ki Prof. Dr. h. c. Mocsai Lajos, Magyar Egyetemi-Főiskolai Sportszövetség elnöke. Egyben felhívta a figyelmet arra, hogy az esemény, mint minden sportos rendezvény újabb motivációt, inspirációt adhat az értelmiség számára, hogy érzelmileg is elköteleződjön a sport mellett, életmódot váltson, a szellemi mellett megőrizze a fizikai teljesítőképességét. „Megvalósítsa a sporttevékenység, a tanulás és a szakmai előmenetel hármasát” – hangsúlyozta.

A kettős életpályamodell, a sport és a szellemi élet egyensúlyának támogatását emelte ki beszédében Baji Balázs, a Nemzeti Sportügynökség sportszakmai és sportstratégiai vezérigazgató-helyettese is, aki a sport közösségépítő erejéről, valamint az akadémiai közegben elérhető ösztöndíjakról és támogatásokról is szólt.

24-06-03_EUG-staj (6)
Mocsai Lajos, Magyar Egyetemi-Főiskolai Sportszövetség elnöke és Balogh László, a Debreceni Egyetem EUG szervezőbizottságának elnöke

Magyarország az „egyetemi sport bölcsője”, Európában itt alakult elsőként főiskolai sportszövetség – emlékeztetett Balogh László, a Debreceni Egyetem EUG szervezőbizottságának elnöke.

A Miskolci Egyetem, amely 2016-ban Tájfutó Világbajnokságot, 2017-ben Kosárlabda Európa Bajnokságot, 2023 nyarán pedig Európai Egyetemi Bajnokságot rendezett, felkészülten várja a kontinensviadalt együttműködve a Debreceni Egyetemmel. Erről már az intézmény gazdasági vezetője, Kalmár Zsolt beszélt, aki elmondta: a Miskolci Egyetemet 8 sportágban 41 versenyző képviseli a versenyeken.

24-06-04_EUG-program_MIskolc

Legfrissebb hírek

Összes hír
Összes hír