Hírek

Európai szintű tudásközpont egyedülálló szövetségben

A Miskolci Egyetem campusán ünnepélyes keretek között tartották meg a Tudományos Adatelemző Módszertani Központ és Levéltári Nyílt Kutatási Adatforrástár műszaki átadását. A beruházással országosan egyedülálló módon egy felsőfokú oktatási intézmény és egy közgyűjtemény intézményi szintű szövetsége jött létre.

  • Alapítvány
  • Campus
  • Egyetem
  • Kutatás
  • Partnerek
  • Tudomány
2024. május 29.

A Tudományos Adatelemző Módszertani Központ és Levéltári Nyílt Kutatási Adatforrástár beruházás keretében új épület készült az Egyetemvárosban a Magyar Nemzeti Levéltár (MNL) Borsod-Abaúj-Zemplén Vármegyei Levéltára számára, egyben megtörtént a Miskolci Egyetemi Könyvtár, Levéltár és Múzeum épületeinek teljes körű felújítása.

Az épületegyüttes tervezése 2017-ben indult, alapkövét 2021. június 24-én tették le. A kiemelt kormányzati beruházás mintegy 13,2 milliárd forintból valósult meg. Ünnepélyes műszaki átadását követően történik majd meg az informatikai infrastruktúra kiépítése, illetve a tervezett szakmai tartalom megvalósítása, az új szolgáltatások elindítása.

A felsőfokú oktatási intézmény és a közgyűjtemény intézményi szintű szövetsége az oktatás és a tudományos kutatás területén történő együttműködést jelenti. A Miskolci Egyetemi Könyvtár, Levéltár, Múzeum és a Borsod-Abaúj-Zemplén Vármegyei Levéltár kapcsolatában pedig a közgyűjteményi információszolgáltatás területén a 21. századi korszerű módszerek és technológiák alkalmazását a mesterséges intelligencia alapú adatelemzésben.

24-05-29_adatelemzo-atadas (1)

Az egyetemi könyvtár megújult épületében 2400 négyzetméter alapterületű olvasóterem áll majd a hallgatók rendelkezésére, amely közösségi térként is működik. Az épületben kap helyet az Egyetemi Múzeum új egyetemtörténeti kiállítása, egy új kiállítótérben a selmecbányai Bányászati és Erdészeti Akadémia muzeális könyvgyűjteménye, a Selmeci Műemlékkönyvtár, emellett könyvesbolt és kávézó is várja a látogatókat.

A Magyar Nemzeti Levéltár Borsod-Abaúj-Zemplén Vármegyei Levéltára új épületében helyet kap a kutatóterem, a restaurátorműhely, az iratrendező helyiség, a 20 ezer folyóméter irat tárolására alkalmas korszerű raktár, a 750 négyzetméternyi közösségi tér, valamint egy kulturális rendezvények és konferenciák tartására alkalmas helyiség, amelyet az épület tervezője az épület homlokzatát megtörő, térben elfordított kockában képzelt el.

24-05-29_adatelemzo-áatadas (2)

A Tudományos Adatelemző Módszertani Központ és Levéltári Nyílt Kutatási Adatforrástár projekt megvalósítása során kiemelt szempont volt a környezetbarát megoldások alkalmazása, az energiahatékonyság, a kibocsátáscsökkentés és a víztakarékosság elérése. A kivitelezés és a fenntartás során egyaránt célkitűzés a hulladékmennyiség csökkentése, az újrahasznosítás, ezáltal pedig áttételes hozzájárulás a fenntartható környezeti szempontokat figyelembe vevő szervezeti kultúra és környezettudatos életmód kialakításához.

24-05-29_adatelemzo-atadas (2)

A beruházás ünnepélyes keretek között megtartott műszaki átadásán köszöntőt mondott a Miskolci Egyetem rektora, Prof. Dr. Horváth Zita; Nyul Zoltán, az Építési és Közlekedési Minisztérium magasépítésért és beruházásokért felelős helyettes államtitkára; Vincze Máté, a Kulturális és Innovációs Minisztérium közgyűjteményekért és kulturális fejlesztésekért felelős helyettes államtitkára; Szabó Csaba, a Magyar Nemzeti Levéltár főigazgatója; Fükő László, az Universitas Miskolcinensis Alapítvány kuratóriumának elnöke; valamint Szendi Attila, a Miskolci Egyetemi Könyvtár, Levéltár és Múzeum főigazgatója.

A környezetbarát technológiával épülő, fenntarthatóságot szolgáló tudásközpont építészeti tervezője Puskás Péter Ybl-díjas építész vezetésével a miskolci Műépítész Kft., a projekt kivitelezője az Épkar Zrt. és a Fejér-B.A.L. Zrt.

Legfrissebb hírek

Összes hír
Összes hír