Hírek

Fazola napi játszóházban az anyagról, a Földről, a környezetről és a digitális hagyományőrzésről

Anyag- és földtudományi játszóházzal várta az évtizedes hagyománnyal rendelkező ómassai Fazola Napokon a gyerekeket a Miskolci Egyetem Műszaki Föld- és Környezettudományi Kara, valamint az Anyag- és Vegyészmérnöki Kara október 7-én. A Múzeumok Őszi Fesztiváljához kapcsolódó programon előadás mutatta be az egyetem megújuló közgyűjteményi épületeit és az épülő adatelemző központot.

  • Campus
  • MFK
2023. október 09. / Frissítve: 2023. október 27. 12:49
23-10-07_fazola-napok_(5)_min

Tizenhatodik alkalommal rendezte meg a Fazola napokat az Északkelet-Magyarország Ipartörténetének Ápolásáért Alapítvány (EKMITA), a Magyar Műszaki és Közlekedési Múzeum Kohászati Gyűjteménye és az Országos Magyar Bányászati és Kohászati Egyesület (OMBKE). A programok felvezetőjeként előző nap Felsőhámorban, a Magyar Műszaki és Közlekedési Múzeum Kohászati Gyűjteményének épületében nyílt konferenciával egybekötött kiállítás, aminek a bányász-kohász hagyományok huszonegyedik században történő ápolása volt a témája.

A Fazola Napok hagyományos programjai másnap az ómassai Fazola-kohónál folytatódtak, amelyen a Miskolci Egyetem Selmecbányáig visszanyúló oktatási és tudományos hagyományait őrző karai, a Műszaki Föld- és Környezettudományi Kara, valamint az Anyag- és Vegyészmérnöki Kara is bemutatókat tartott.

Az őskohó melletti múzeumépületben Szendi Attila, az egyetemi Könyvtár, Levéltár és Múzeum főigazgatója tartott előadást a Miskolci Egyetem gyűjteményeinek a megújulásáról, a Selmeci Műemlékkönyvtár új teréről és az új egyetemtörténeti kiállításról. Szót ejtett ezen túl a hamarosan elkészülő egyetemi Tudományos Adatelemző Módszertani Központ és Levéltári Nyílt Kutatási Adatforrástár beruházásról is, valamint azokról az új digitális gyűjteményekről, amelyek a közgyűjtemények mesterséges intelligencia alapú módszerekkel való feldolgozását segítik, és támogatják a bányász-kohász hagyományok megismertetését.

via. minap.hu

Legfrissebb hírek

Összes hír
Összes hír