Hírek

Gazdasági szemszögből a változó körülmények és az alkalmazkodóképesség

„Változó körülmények – Alkalmazkodóképesség” címmel rendezte meg XXI. szakmai napját a Miskolci Egyetem Gazdaságtudományi Kara Pénzügyi és Számviteli Intézete. A plenáris ülésen az aktuális gazdasági-pénzügyi témák között napirendre került mások mellett a magyar haderőfejlesztés, a mesterséges intelligencia alkalmazási lehetőségei, valamint a számvitel és a könyvvizsgálat szabályozásában meglévő ellentmondások kérdésköre.

  • Egyetem
  • GTK
2023. november 29.
231129_10
Veresné Prof. Dr. Somosi Mariann, a Gazdaságtudományi Kar dékánja

A Gazdaságtudományi Kar „Fintelligence Pénzügyi Kultúra” konferenciája hosszú évek óta a gyakorló szakemberek és az egyetemi hallgatók találkozója, amelyen aktuális gazdasági, gazdaságpolitikai, pénzügyi témák mentén olyan ismereteket lehet szerezni, amelyek a mindennapi gyakorlat tapasztalataival egészíti ki az elméleti tudást.

Az idei konferencia a koronavírus-járvány óta különösen felgyorsult társadalmi-gazdasági környezethez való alkalmazkodóképesség kérdéskörét vette górcső alá. Az előadások között ezért került napirendre az orosz-ukrán háború, illetve az izraeli-palesztin konfliktus kapcsán a magyar haderőfejlesztés stratégiája és annak állami költségvetési vonatkozásai, a mesterséges intelligencia használatának megjelenése a könyvvizsgálói szakmában, illetve a könyvvizsgálat szabályozásának kérdésköre.

231129_11
Gion Gábor védelmi stratégiáért és humánpolitikáért felelős államtitkár

„A gazdasági életben körülbelül 30 évenként megfigyelhető egy olyan ciklikus változás, paradigmaváltás, aminek főbb kiváltó okait szakmai szempontból vizsgálnunk kell. Az egyik ilyen most az etikai és értékrendi kihívásoknak történő megfelelés, azaz, hogy miként tudnak értékvezérelt, értékalapú tevékenységeket megvalósítani a gazdálkodó szervezetek. A másik kiváltó oka a paradigmaváltásnak a tervezés időbeli rövidülése, ami elsősorban a stratégiai időhorizont érinti. A korábban 10 év átlagos tervezési idő napjainkra 5 évre szűkült, ezzel a kérdéssel pedig érdemes foglalkozni” – magyarázta Veresné Prof. Dr. Somosi Mariann, a Gazdaságtudományi Kar dékánja a konferencia köszöntőjében. Mint mondta: a kockázatok sokkal nagyobb súllyal jelennek meg mindennapjainkban, és olyan, teljesen új típusú kockázatokra kell reagálnunk, mint a háborús kérdések, az információ és az adatrobbanás. Az adatbányászat fontos gazdasági-társadalmi kérdéseket vet fel. Kiemelkedő szerepet kap az információ abban, hogyan tudjuk azt a saját szervezetünk, illetve a gazdaság javára fordítani.

A világ nem arra kíváncsi, hogyan utánozzuk, hanem arra, hogy mit adunk hozzá

– fogalmazott a dékán.

A plenáris ülésen Gion Gábor védelmi stratégiáért és humánpolitikáért felelős államtitkár a haderőfejlesztés pénzügyi kihívásairól, Dr. Bőgel György, a Közép-európai Egyetem professzora a mesterséges intelligenciáról, míg Dr. Hegedűs Mihály, a Magyar Könyvvizsgálói Kamara oktatási alelnöke annak alkalmazási lehetőségeiről beszélt. Dr. Lukács János, a Budapesti Corvinus Egyetem egyetemi tanára a számvitel és a könyvvizsgálat szabályozásában meglévő ellentmondásokat taglalta.

A hagyományos Fintelligence Pénzügyi Konferenciát a Magyar Könyvvizsgáló Kamara Borsod-Abaúj-Zemplén megyei szervezetével közösen szervezte a Miskolci Egyetem.

Legfrissebb hírek

Összes hír
Összes hír