Hírek

Innovatív partnerség a logisztika oktatása és kutatása terén

Stratégiai együttműködési megállapodást kötött a Miskolci Egyetem és az East-West Gate, Európa legmodernebb intermodális terminálja

  • Egyetem
  • GÉIK
  • Kutatás
  • Partnerek
  • Üzlet / innováció
2024. április 22. / Frissítve: 2024. április 24. 02:53

Új fejezet nyílik a logisztikai szakterület fejlesztésében, köszönhetően a Miskolci Egyetem és az East-West Intermodális Logisztikai Szolgáltató Zrt. (továbbiakban: East-West Gate) közötti stratégiai együttműködési megállapodásnak, amelyet április 22-én írtak alá a Lillafüreden megrendezett Közép-európai Logisztikai Konferencián (Central European Conference on Logistics 2024). Az együttműködés példaértékű kezdeményezés, amely elősegíti a logisztikai szakemberek magas szintű képzését, és hozzájárul a logisztikai szektor fejlődéséhez Magyarországon.

Oktatás és gyakorlat szoros összefonódása

A megállapodás értelmében a Miskolci Egyetem és Európa legnagyobb és legmodernebb szárazföldi intermodális terminálja, a fényeslitkei East-West Gate közösen dolgozik a logisztikai szakemberek képzésének modernizálásán, ami többek között új tananyagok kidolgozását, vendégelőadások, gyakorlati helyek, valamint szakdolgozat és diplomaterv témák biztosítását, egy egyetemi folyamatszimulációs labor kialakítását, továbbá hallgatói ösztöndíj alapítását foglalja magában.

Kutatás és fejlesztés közös erővel

A Miskolci Egyetem és az East-West Gate együttműködése nem csupán az oktatásban és képzésben nyújt új lehetőségeket, hanem a kutatás és fejlesztés területén is. A partnerség keretében közös projektek indulnak, amelyek célja a logisztikai szolgáltatások és technológiák innovációja. A tervek szerint a partnerek két közös kutatócsoportot hoznak létre, amelyek feladata az akkumulátorok és akkumulátor-hulladékok logisztikájával és kezelésével, valamint a digitális iker technológia logisztikai területen való alkalmazásával kapcsolatosan felmerülő kihívások kutatása. Ennek eredményeként a Miskolci Egyetem kutatási kapacitásai és az East-West Gate piaci tapasztalatai egyesülnek, elősegítve az új, innovatív megoldások kifejlesztését.

24-04-22_ME-East-West aláírás (2)
Tálosi János, az East-West Gate vezérigazgatója (b), Prof. Dr. Szűcs Péter, a Miskolci Egyetem rektorhelyettese és Prof. Dr. Siménfalvi Zoltán, Gépészmérnöki és Informatikai Karának dékánja

A jövő logisztikai szakemberei

A megállapodás kapcsán a Miskolci Egyetem rektorhelyettese, Prof. Dr. Szűcs Péter kiemelte: „Ez az együttműködés hatalmas lépés a logisztikai oktatás és a gyakorlati képzés integrációjában. Büszkék vagyunk arra, hogy az East-West Gate mellett állhatunk, és közösen készíthetjük fel diákjainkat a jövő kihívásaira.”

Tálosi János, az East-West Gate vezérigazgatója hozzátette: „Felelősséget érzünk a régió fejlesztéséért, az itt élők jövőjének biztosításáért. Ezért támogatjuk, hogy a fiatalok helyben találjanak versenyképes elméleti és gyakorlati tudást nyújtó képzéseket. A Miskolci Egyetemmel évek óta közösen dolgozunk ezen, most kibővítjük együttműködésünket. Büszke vagyok arra, hogy az East-West Gate terminálon világszínvonalú körülmények között, a legmodernebb technológiákkal dolgoznak munkatársaink. Tudásunkat, tapasztalatunkat, eredményeinket örömmel osztjuk meg a Miskolci Egyetem oktatóival és a hallgatóival.”

A Miskolci Egyetem Gépészmérnöki és Informatikai Karának dékánja, Prof. Dr. Siménfalvi Zoltán kifejtette: „Biztosak vagyunk abban, hogy ez az együttműködés jelentősen hozzájárul majd a logisztikai ágazat fejlődéséhez, lehetőséget biztosít a tehetséges hallgatóknak arra, hogy a kiváló színvonalú elméleti tudást a piaci igényeknek megfelelő gyakorlati készségekkel egészítsék ki.”

Az egyetem Logisztikai Intézet igazgatója, Prof. Dr. Tamás Péter elmondta: „A logisztika oktatása és kutatása az új technológiák adta lehetőségekre tekintettel jelentős kihívások előtt áll, amelyek leküzdéséhez, valamint a terület dinamikus fejlődéséhez a régió meghatározó vállalataival való együttműködés kulcskérdés. Ennek jó példája az együttműködés.”

Legfrissebb hírek

Összes hír
Összes hír