Hírek

Karácsonyi meglepetés: kortárs könnyűzenei képzést indít a Miskolci Egyetem

Kortárs könnyűzenei alapszakot indít a Miskolci Egyetem 2024 szeptemberétől. A fővárosban működő Póka Egon Művészeti Akadémiával közös képzésben Magyarország legjelentősebb művészei is részt vesznek – jelentette be az intézmény rektora az egyetemi dolgozók karácsonyi ünnepségén.

  • Hallgatóknak
2024. január 26.
23-12-11_egyetemi-karacsony

A Miskolci Egyetem dolgozóinak egész éves munkáját karácsonyi ünnepségen köszönte meg az intézmény vezetése. A rektor, Prof. Dr. Horváth Zita és Kalmár Zsolt gazdasági vezető hangsúlyozták: az oktatási és gazdasági eredmények elérésében valamennyi munkavállaló együttműködésére szükség volt. Egyben értékelték a hallgatói szolgáltatások terén az elmúlt évben végzett munkát, a szabadidős programokat, a kollégium felújítását és a sport infrastruktúra fejlesztését, amivel a diákélet minőségéhez járultak hozzá.

23-12-11_korus

Az egyetemi karácsonyra meglepetéskoncerttel készültek a szervezők: a Kőbányai Zenei Stúdióból érkezett, Tátrai Tiborral kiegészült MattSet zenekar fellépésével. A stúdió a magyar könnyűzenei oktatás egyik kiemelt helyszíne. Számos profi tanárt foglalkoztatnak, akik évről évre igyekeznek átadni tudásukat az aktuális növendékeknek.

A koncert fölvezetésében, utalva a vendégként fellépő gitáros legendára, Prof. Dr. Horváth Zita bejelentette: kortárs könnyűzenei alapszakot indít 2024 szeptemberétől a Miskolci Egyetem. Az országban másodikként induló képzés értékelése szerint „szakmai szempontból a legjobb lesz ezen a területen, mivel olyan nagy művészeket, zenész legendákat sikerült megnyerni az ügynek, akiknek az életműve a könnyűzene területén elvitathatatlan”. A képzésben olyan neves, Kossuth-díjjal is elismert előadóművészek vesznek majd részt, mint Kovács Kati (aki nemrégiben az egyetem Cziffra György emlékestjén lépett föl Balázs János zongoraművésszel), Frenreisz Károly és Tátrai Tibor.

A Miskolci Egyetem mára gazdag képzési portfólióval rendelkezik. Közel háromszáz szakot felsőoktatási szakképzésben, alapszakon, mesterképzésben, osztatlan képzésben, doktori képzésben, szakirányú továbbképzésen. Igyekszünk mindig figyelni a munkaerő piaci követelményekre, megújítani a meglévő képzéseinket, vagy olyan új képzéseket elindítani, amelyekkel vonzóbbá tesszük az egyetemünket

fogalmazott Prof. Dr. Horváth Zita.

23-12-11_zenekar_matset_karacsony

A Miskolci Egyetem kortárs könnyűzene alapszakának elindítását többéves előkészítő munka előzte meg – részletezte egy korábban, a Szeretlek Magyarország portálnak adott interjúban Szakadáti-Póka Vanessza, aki a Petőfi Irodalmi Ügynökség Oktatási Programirodájának vezetőjeként személyesen is részt vesz az iskola elindításában. Mint fogalmazott: „A PEMA legfőbb küldetése a mindenkori diákok zenei, hangszeres és énekes fejlesztése, támogatása. Ennek jegyében elsődlegesen a hangszeres képzésre fókuszálunk, illetve az ehhez szorosan kapcsolódó hangszerelés, dalszerzés, szövegírás előadásokra.” Ugyanakkor tanítanak majd a zenei előadóművészethez kötődő vállalkozási és jogi ismereteket, menedzsmentet és marketing tantárgyakat is. Külön figyelmet fordítanak emellett a színpadi jelenlét egyéb komponenseire, azaz a retorikára és a mozgásra is.

A felvételivel kapcsolatban azt lehet tudni, hogy a BA képzés minden érdeklődő számára nyitott lesz, azaz érettségi után bárki jelentkezhet a felvi.hu rendszerén keresztül.

Tátrai Tibor (b) egyetemi docens lesz a felsőfokú könnyűzenei akadémián
Tátrai Tibor (b) egyetemi docens lesz a felsőfokú könnyűzenei akadémián

Legfrissebb hírek

Összes hír
Összes hír