Hírek

Kutatók Éjszakája a Miskolci Egyetemen

Szeptember 29-én újra a tudomány izgalmas világát mutatja meg 80 helyszínen több mint 130 programmal a Miskolci Egyetem.

  • Campus
  • Egyetem
  • Kutatás
  • Tudomány
2023. szeptember 20. / Frissítve: 2023. október 27. 12:13
kutatok_2022_01
Néhány a 130-ból

Az egyetem intézeteiben folyó tudományos munkát idén is játékosan, sok kísérlettel, látni- és tapasztalni valóval tárja elénk az universitas.

Kísérő programok, koncert és fényfestés

A karok gazdag kínálata mellett bőven akadnak kiegészítő programok is. A GasztroPlacc UNI – amely az egyetemre és a Kutatók Éjszakájára szabja idei étel- és italkínálatát a Főépület előtti zöld területen és a parkolóban kap majd helyet. A Díszudvaron a civil szervezetek mutatkoznak be. A Magyar Honvédség radartechnikájából is kapnak ízelítőt a látogatók, emellett pedig az egyetem partnervállalatai is készülnek színes bemutatókkal, így a Bosch, a S.E.G.A., a MOL és a JABIL szakemberei is speciális programmal mutatkoznak be. Este fél 10-kor The Carbonfools koncert lesz az Üveg előcsarnokban, amelyet látványos fényfestés követ majd.

Műszaki Föld- és Környezettudományi Kar szervezésben a tanbánya-bemutató mellett megismerkedhetnek az érdeklődők a földradarral, valamint az olaj- és gáziparban használt érdekes eszközökkel és technológiákkal.

kutatok_2022_02

Az Anyag- és Vegyészmérnöki Kar szervezésében kísérleteket mutatnak majd be alacsony és nagy hőmérsékletű anyagokkal a „Tüzes-jeges AnyagBAZÁR”-ban. Lesz még a többi között látványcsapolás és 3D fémnyomtatás is.

kutatok_2022_08

Gépészmérnöki és Informatikai Kar szervezésében „Kirobbanóan finom” címmel azt mutatják meg, hogy a főzés hozzávalói látszólag veszélytelenek, valójában azonban könnyen porrobbanást okozhatnak. Emellett egy zenélő, háromfázisú motor kapcsán az is kiderül, hogyan lehet dallam lejátszására bírni egy ilyen szerkezetet.

kutatok_2022_09

A Gazdaságtudományi Kar Gazdálkodástani Intézete „Mission (MÉG) Possible” címmel kalandjátékra hívja a Kutatók Éjszakáján a vállalkozó kedvűeket. A tudományterület marketingszakértői pedig egy valódi marketingkísérletre invitálják a látogatókat. Emellett utazós társasjátékokkal, utazási és gasztronómiai kvízekkel is készülnek kicsiknek és nagyoknak.

Az Állam- és Jogtudományi Kar többek között azt a kérdést járja körül, hogy „Bűnös vagy ártatlan?”, egy interaktív büntetőeljárás keretében, aminek első állomása a kari stand lesz. Interaktív bírósági kvíz is lesz a Miskolci Törvényszék közreműködésével és fejtörőkkel is várják a     vetélkedőkedvűeket.

Bölcsészet- és Társadalomtudományi Kar egyik programja a sok közül a „Legyél te a következő Sherlock Holmes!” címet viseli. A résztvevők rövid, izgalmas, angol nyelvű feladatok segítségével próbálhatják ki magukat viktoriánus kori detektívként.  „Szellemvasút” címmel játékos vetélkedővel várják egyénileg és csoportosan is az érdeklődőket a központi standjuknál. A vetélkedő egyes állomásai az ATTI termeiben és folyosóján lesznek, ahol a vállalkozó szellemű játékosoknak egy-egy kreatív feladványt kell megoldaniuk.

kutatok_2022_05

Az Egészségtudományi Kar szakemberei az újraélesztés technikája mellett valódinak látszó sebek készítésébe is bevezetik a látogatókat. Különböző képalkotó eljárásokkal készített, nem mindennapi felvételeket is láthatnak a gyógyítás és diagnosztika iránt érdeklődők, akik ezen az estén megismerhetik  az allergia diagnosztikájának egyik legmodernebb módszerét az Egészségtudományi Kar Nanobiotechnológia és Regeneratív Medicina Laboratóriumában.

kutatok_2022_03

KÖSZI Élményszigetén olyan kooperatív és partijátékokkal ismerkedhetnek meg az érdeklődők, amelyek garantáltan jó hangulatot teremtenek közösségi programokon, baráti társaságban, családi körben egyaránt. Gyerekeket, felnőtteket, külföldi érdeklődőket egyaránt várnak.

Legfrissebb hírek

Összes hír
Összes hír