Hírek

Lányok napja, avagy a műszaki tudományok szépségei

A Miskolci Egyetem három műszaki fakultásán jelenleg tíz hallgatóból három nő. Tanulmányi sikereik példaként szolgálnak arra, hogy a műszaki és természettudományi képzések, az innovációs technológiák és az ezekhez kapcsolódó kutatás-fejlesztési tevékenységek egyaránt képesek olyan inspirációkat adni, amelyekben a lányok is érvényesülhetnek.

  • AVK
  • Egyetem
  • Felvételi
  • GÉIK
  • MFK
  • Oktatás
2024. április 25.

A Miskolci Universitas három műszaki fakultásán a legfrissebb statisztikák szerint jelenleg 529 nő tanul, ami létszámarányosan a 26 százalékot közelíti. A nők aránya az Anyag- és Vegyészmérnöki Karon a legmagasabb (136 nő – 37 százalék), ezt a Műszaki Föld- és Környezettudományi Kar követi (125 nő – 27,4 százalék), majd a Gépészmérnöki és Informatikai Kar következik (268 nő – 13,2 százalék).

Karonként a szakok sorrendjét a vegyészmérnöki (AVK), a műszaki földtudományi (MFK), valamint a logisztikai mérnöki (GÉIK) szakok vezetik, de jelentős számban tanulnak nők gépészmérnöknek, gazdaság- és programtervező informatikusnak, anyagmérnöknek, vagy járnak földrajz vagy környezetmérnöki alapszakra.

A Miskolci Egyetem aktív résztvevője a Lányok napja országos eseménysorozatnak, amely a műszaki tudományok szépségeit igyekszik megmutatni a pályaválasztás előtt álló lányoknak. Az érdeklődési kör a rendezvény évtizedes tapasztalatai szerint három területre koncentrálódik nagyjából egyforma arányban, ezek az informatika, a műszaki szakok és a természettudományi képzések.

Az idei Lányok napján is megnyíltak az Anyag- és Vegyészmérnöki, a Műszaki Föld- és Környezettudományi, valamint a Gépészmérnöki és Informatikai Karok laboratóriumai, hogy bepillantást engedjenek a kutatóműhelyek kulisszáiba. A lányok „túrázhattak” az egyetem tanbányájában, láthattak látványos kémiai és fizikai kísérleteket, megismerkedhettek többek között a napelemek működésével, a jövő anyagaival, a térhatású képek előállításával, vagy a hétköznapi mechanikával. A MyOrientify karriertanácsadáson pedig első kézből szerezhettek információkat a továbbtanulási lehetőségekről, a műszaki pálya szépségeiről, nehézségeiről, és az elhelyezkedési lehetőségekről.

Legfrissebb hírek

Összes hír
Összes hír