Hírek

Márciusban nyílik a 40. Miskolci Nemzetközi Ásványfesztivál

Jubileumához érkezett a Miskolci Nemzetközi Ásványfesztivál: negyvenedik alkalommal rendezik meg Közép-Európa egyik legjelentősebb ásványtani eseményét a Miskolci Egyetemen 2024. március 9-én és 10-én.

  • Egyetem
  • MFK
  • Tudomány
2024. március 04.
24i02S20_tock-1386635053_Korund (1)
korund

A szervezőket a kezdetektől az a cél vezérelte, hogy mindenki, aki valamilyen módon kötődik az ásványokhoz, kőzetekhez, drágakövekhez és ősmaradványokhoz – érdeklődők, gyűjtők, kereskedők, szakemberek –, megtalálják a maguk érdeklődési körüknek megfelelő újdonságokat a kínálatban.

A miskolci ásványfesztiválok jelentőségét nemcsak a kiállítók stabil 100 körüli és a látogatók 7–8 ezres létszáma jelzi, hanem az is, hogy a börzéket évenként más és más ismeretterjesztő rendezvények színesítik. Ezek között vannak tematikus kiállítások, tudományos és népszerűsítő előadások, de egész napos szakmai előadóülések is kapcsolódnak hozzá.

Az idei ásványfesztivál és börze megnyitását megelőző napon, március 8-án az Őslények és ásványok között címmel rendeznek előadóüléseket a Miskolci Akadémiai Bizottság székházában és a Herman Ottó Múzeumban, amelynek fókuszában a 10 éves a Pannon-tenger Múzeum őslénytani és ásványtani gyűjteménye, valamint 40 éves a Miskolci Nemzetközi Ásványfesztivál áll.

A fesztivál hagyományaihoz híven kiállítások mutatják be az Év ásványát (idén a korundot, aminek drágakő-változata a rubin és a zafír) valamint az Év ősmaradványát (aminek most a gyapjas mamutot választották).

A Miskolci Egyetem őslénytani gyűjteményének felhasználásával állandó tárlat nyílik Az őslények világa címmel  az A/3-as épület III. emeletén.

A 40. Miskolci Nemzetközi Ásványfesztivál rendezője a Miskolci Egyetem, társszervezők a Herman Ottó Múzeum és Magyarhoni Földtani Társulat.

A Miskolci Nemzetközi Ásványfesztivál honlapja.

Legfrissebb hírek

Összes hír
Összes hír