Hírek

Második mérföldkövét zárta a DigitALL projekt

A „DigitALL – Az oktatás digitális átalakítása a Miskolci Egyetemen” elnevezésű projekt előrehaladásáról sajtótájékoztató keretében adtak tájékoztatást a projekt vezetői. A digitális oktatás módszertanának kidolgozására, a gyakorlati oktatást segítő digitális infrastruktúra fejlesztésére, valamint az információtechnológiához kapcsolódó hallgatói és oktatói készségek megalapozására közel 3,441 milliárd forint vissza nem térítendő támogatást nyert a Miskolci Egyetem a Széchenyi Terv Plusz pályázatán a Magyarország Helyreállítási és Ellenállóképességi Eszköz program keretében.

  • Egyetem
  • Partnerek
2024. január 29.
23-12-15_digitall-projekt2

A „DigitALL – Az oktatás digitális átalakítása a Miskolci Egyetemen” című, közel négy éven át tartó projekt célja egy olyan komplex digitális ökoszisztéma kialakítása, amely a képzési tevékenység innovatív támogatásán túl hozzájárul ahhoz is, hogy a diákok gyakorlati tudása még inkább illeszkedjen a munkaerőpiaci elvárásokhoz. A digitalizáció nemcsak a felsőoktatás előtt álló kihívásokra ad választ, hanem hatékony eszközként használható a társadalmi hátrányok leküzdésében is – fogalmazott a projekt előrehaladásáról szóló sajtótájékoztatón Prof. Dr. Horváth Zita, a Miskolci Egyetem rektora.

A 2022 júniusában elindult projekt magában foglalja az intézmény informatikai eszközparkjának átfogó korszerűsítésére alapozva a hallgatói, oktatói, dolgozói digitális készségfejlesztést és a hallgatói életút támogatását a mesterséges intelligencia alapú adatelemzéssel. Lehetőséget az új, az intelligens szakosodást támogató, kompetencia alapú képzések bevezetésére, illetve az oktatók, dolgozók számára nyújtott nyelvi és pedagógiai készségfejlesztő belső képzések megvalósítása

foglalta össze a DigitALL projekt lényegi céljait Dr. Szilágyi Roland oktatási rektorhelyettes.

A projekt 2023. június 30-án zárult második mérföldkövének eredményeit összegezve elmondta: eddig 2489 fő vett részt oktatásban, képzésben, 45 hallgató pedig az intelligens szakosodást támogató hatféle képzésben vett részt.

A digitális infrastruktúra fejlesztéseként – az egyetem informatikai hálózatának korszerűsítésével megalapozva –  2475 informatikai eszköz telepítése történt meg. Megkezdődött a mesterséges intelligencia alapú adatelemzéshez szükséges adatspecifikáció és adatgyűjtés, és megtörtént 5 tanterv megújítása oktatói workshopok keretében. A munkaerőpiaci kompetencia igények felmérésére 5 regionális munkaerőpiaci fórumot rendeztek.

A Miskolci Egyetem hosszú távú intézményfejlesztési tervével összhangban álló, 2026-ig tartó DigitALL projektben az informatikai hálózatfejlesztés, a digitális eszközpark megújítása és kapacitásbővítése az intézményi szintű egységes, zárt rendszerű távolléti és hibrid oktatást támogató környezet megteremtését szolgálja.

Az informatikai hálózaton megvalósuló képzésekhez e-learning tananyagfejlesztés társul, amely hallgatói támogatási rendszerrel kiegészülve valamennyi egyetemi polgár számára egyenlő esélyt kínál az oktatási platformok eléréséhez.

2024. január 29.
webp
webp

Legfrissebb hírek

Összes hír
Összes hír