Hírek

Miskolc városa is díjazta a teljesítményt

A Miskolci Egyetemhez kötődő oktató, kutató és sportoló teljesítményét is kitüntető díjjal ismerték el a Miskolc város napján, május 11-én a Miskolci Nemzeti Színházban tartott ünnepi közgyűlésen.

  • ÁJK
  • Egyetem
  • ETK
  • MFK
  • Oktatás
  • Tudomány
2024. május 13. / Frissítve: 2024. május 14. 01:00

A város ünnepnapján azoknak a munkáját ismeri el évről évre, akik tevékenységükkel kiemelkedő teljesítményt nyújtottak, példát mutattak a közösségnek és öregbítették Miskolc hírnevét.

A Miskolci Egyetemről elismerést kapott:

Az Egyetemért – A Városért díjat vett át Dr. Kiss-Tóth Emőke, az Egészségtudományi Kar dékánja a miskolci felsőfokú egészségtudományi képzés elindításában és magas szintre fejlesztésében végzett munkájáért.

A miskolci egészségügyi főiskolai képzés 1987-ben indult el. Az időközben a Miskolci Egyetemhez integrált, sokrétű oktatás több mint két évtizede az Egészségtudományi Kar keretén belül történik. A képzés elindítása és magas szintre fejlesztése dr. Kiss-Tóth Emőke kitartásának, megfeszített, áldozatos munkájának és az általa vezetett oktatói csapatnak köszönhető.

„Nagy energiabefektetés, elköteleződés és határtalan lelkesedés kellett ahhoz, hogy egy 40 fős, egyszakos, három munkatárssal indult ’intézetecskéből’ a Miskolci Egyetem tudománykari rangú, ezres létszámot jóval meghaladó szervezeti egységévé váljunk, ahol 5 alapképzés, 4 mesterképzés, 6 másoddiplomás szakirányú képzés és több regionális egészségügyi továbbképzés működik. A terveim fókuszában mindenkor a miskolci székhelyű egészségtudományi felsőoktatási képzés fenntartása, fejlesztése áll. Kiemelt cél a képzési portfólió igények szerinti folyamatos bővítése, továbbá az Egészségtudományi Doktori Iskola feltételrendszerének megteremtése. Az Egészségtudományi Kar vezetőjeként feladatom és felelősségem a Miskolci Egyetem polgárainak egészségvédelme is. Ez a kitüntetés számomra visszaigazolása annak, hogy a jó cél mellett a legnagyobb ellenszélben is érdemes kitartani. Az a lassan négy évtizeddel ezelőtti felismerés, hogy az ország periférikus területein helyben kell képezni a diplomás egészségügyi szakembereket – ha azt akarjuk, hogy helyben is maradjanak –, a mai napig is ugyanakkora, ha nem nagyobb jelentőséggel bír. De az egyszemélyes kitartás és állhatatosság nem elegendő, ’kell egy csapat’! Minden azon múlik, hogy tudunk-e építeni magunk köré egy jól működő teamet.” – fogalmazott Dr. Kiss-Tóth Emőke a város napján megjelent Pro Urbe kiadványban.

24-05-11_tothemoke_unnepi_kozgyules_240511_ja-139

Bizony Ákos Kitüntető Jogi Díjat kapott Prof. Dr. Prugberger Tamás a Miskolci Egyetem Állam- és Jogtudományi Karának professor emeritusa.

„A tudományos elismertségét, segítőkészségét, hallgatóbarát jellemét bizonyítja, hogy több mint 50 doktorandus témavezetője volt, akik közül számosan szereztek tudományos fokozatot. (…) Prof. Dr. Prugberger Tamás tagja az MTA köztestületének, tudományos aktivitását jelzi, hogy közel 500 tudományos közlemény szerzője, illetve társszerzője. Tudományos eredményeit számos konferencia, nemzetközi tanácskozás, előadás keretében tárja a tudományos közvélemény elé. 1989-ben kapott meghívást a Miskolci Egyetem Állam- és Jogtudományi Karára, 2002-ig volt a Miskolci Egyetem Állam- és Jogtudományi Kar Civilisztikai Tudományok Intézete keretei között működő Agrár- és Munkajogi Tanszék vezetője. 2007-től a Miskolci Egyetem állam- és jogtudományi professor emeritusa. Oktatói munkájának elismeréseként 2005-ben Mester tanári kitüntetést kapott. 2016-ig a Miskolci Egyetem Doktori Tanácsának aktív tagja volt. A Miskolci Egyetem díszpolgárává 2023-ban választották” – írták róla a város napján megjelent Pro Urbe kiadványban.

24-05-11_prugrbergertamas_unnepi_kozgyules_240511_ja-64

Herman Ottó tudományos díjjal ismerték el Prof. Dr. Dobos Endre tevékenységét, aki a Miskolci Egyetem Műszak Föld- és Környezettudományi Kara tanáraként, a Magyar Talajtani Társaság elnökeként is a termőtalaj védelméért, megismertetéséért dolgozik.

„A Miskolci Egyetem – az itt folyó oktatásnak és kutatásnak, az itteni talajtani látványtárnak köszönhetően – felkerült a talajtan hazai és nemzetközi térképére. A Magyar Talajtani Társaság központja, székhelye lett Miskolc. Ebben jelentős szerepe van Dobos Endrének, aki a Miskolci Egyetem Földrajz-Geoinformatika Intézetének tanszékvezető tanára. Tanulmányainak, szakmai kapcsolatainak, pályázati tapasztalatainak köszönhetően több egyetemre is hívták volna, de ő kitartott Miskolc mellett. Ennek a magyarázata egyszerű: itt született, szereti ezt a várost. Annak pedig különösen örül, hogy Miskolcon – az egyetemen túl is – egyre többen ismerik fel a talajtani kutatások jelentőségét, és hasznosítják ezeket az ismereteket. (…) Oktató- és kutatómunkája mellett létrehozta a Miskolci Egyetem talajtani látványraktárát. Ez a gyűjtemény jelenleg 10 ország több mint 400 szelvényét tartalmazza. (…) Eddigi munkássága során több jelentős nemzetközi kutatásban vett részt, és figyelemre méltóak a szakmai megbízatásai is. Így például az Európai Unió felkérésére elkészítette Olaszország digitális talajtérképét, majd 2000-ben OECD-ösztöndíj keretében részt vett az Amerikai Egyesült Államok Közép-Nyugati államainak digitális SOTER adatbázisának megalkotásában. Közben 2004-től megszervezte és évekig vezette az EU Közös Kutató Központjának tevékenységét segítő Digitális Talajtérképezési Munkacsoportot – írták róla a város napján megjelent Pro Urbe kiadványban.

24-05-11_dobosendre_unnepi_kozgyules_240511_ja-39

„Az év sportolója” díjat Tóth Anna atlétának, a DVTK sportolójának ítélték oda, aki a Miskolci Egyetem hallgatója. Eddigi pályafutása korosztályos világbajnoki- és Európa-bajnoki bronzérmekkel van „kikövezve”.

„Az évek során sok szép eredményt értem el, ezekre nagyon büszke vagyok. A legkiemelkedőbbeknek mégis a 2021-es és 2022-es U20-as világbajnoki bronzérmeimet tartom. Jó érzés, hogy a világbajnokságok történeténben én lettem a magyar atlétika első női dobogósa sprintszámban. A 2023-as U23-as atlétikai Európa-bajnokságon begyűjtött bronzérmet szintén az első sorban helyeztem el a polcomon. Az is hatalmas örömmel tölt el, hogy a hazai rendezésű, 2023-as, budapesti Felnőtt Atlétikai Világbajnokságra kvalifikáltam. (…) Nagyon büszke vagyok arra, hogy életem első felnőtt világbajnokságán 27. helyen végeztem, pályafutásom második legjobb időeredményével célba érve. (…) Lokálpatriótaként mindig is igyekeztem Miskolchoz és a térséghez közel maradni, ezért is választottam a Miskolci Egyetemet tanulmányaim folytatására. Az pedig, hogy az „Év Sportolója” elismerésben részesülhetek már másodjára, tovább mélyíti kötődésemet” – fogalmazott Tóth Anna a város napján megjelent Pro Urbe kiadványban.

Fotók: minap.hu

24-05-11_tothanna_unnepi_kozgyules_240511_ja-91

Legfrissebb hírek

Összes hír
Összes hír