Hírek

Selmec fája miskolci földben

A Miskolci Egyetem elkötelezetten őrzi a Selmeci Akadémia örökségét. Az egyetem és a szlovákiai kisváros között évtizedek óta fennálló kapcsolat alapozta meg a testvérvárosi megállapodás létrejöttét Miskolc és Selmecbánya között – hangzott el a települések együttműködési szándékát megerősítő szerződés aláírásán.

  • Campus
  • Egyetem
  • Partnerek
2024. május 17.

Testvérvárosi megállapodást írt alá Miskolc polgármestere, Veres Pál és a szlovákiai Selmecbányát (Banská Štiavnica) vezető Nadežda Babiaková a miskolci városházán május 17-én. Megerősítve azt a szándékot, hogy a jövőben „kölcsönösen előnyös cseréket és együttműködéseket valósítsanak meg a gazdaság, a kereskedelem, az oktatás, a kultúra, a turizmus, a sport, továbbá a szakmai látogatások területén”.

A miskolci városházán tartott ünnepélyes ceremónián, amelyen jelen volt a Miskolc Egyetem képviseletében Prof. Dr. Horváth Zita rektor és Prof. Dr. Szűcs Péter rektorhelyettes, Selmecbánya polgármestere köszönetet mondott azért, hogy az Miskolc és Sopron egyetemei nyilatkozatban tettek hitet a selmeci örökségük megőrzése mellett, ami lehetővé teszi, hogy az évszázados diákhagyományok fennmaradjanak.

„A Selmecbányai Akadémián egykor számos nemzet fiataljai tanultak. A határon átnyúló, a Miskolci Egyetemmel évtizedek óta ápolt kapcsolat, a települések közötti kulturális és ipartörténeti hasonlóság az egység és az együttműködés gondolatát erősíti napjainkban is. Ez az egyik legfontosabb érték a mai világban” – fogalmazott Nadežda Babiaková. A polgármester kitért arra is, hogy egy barátság erőssége a bajban mutatkozik meg leginkább. A Selmecbánya történelmi belvárosában 2023. március 18-án pusztító tűzvészben károsodott egykori Selmeci Akadémia épületeinek helyreállítására tavaly két hónapon át gyűjtött adományokat a Miskolci Egyetem és a Soproni Egyetem. Az európai bányászati és kohászati kultúrában pótolhatatlan jelentőségű szellemi értékeinek megementését célzó kezdeményezésre összeadott mintegy 22 ezer eurónyi összeget 2023. június 1-jén Selmecbányán adták át az egyetemek vezetői a város polgármesterének.

24-05-17_selmec-miskolc testvérváros2
Prof. Dr. Szűcs Péter rektorhelyettes; Prof. Dr. Horváth Zita rektor; Nadežda Babiaková, Selmecbánya polgármestere; Veres Pál, Miskolc polgármestere és Badány Lajos alpolgármester

A Selmecbányára érkezett támogatásoknak és a szlovák kormányzat segítségének köszönhetően elegendő forrás áll rendelkezésre a történelmi épületek helyreállítására. A rekonstrukciók egy része az elmúlt egy évben megtörtént, a további munkálatokra pedig elkészültek a tervek. A kultúr- és ipartörténeti emlékek teljes rekonstrukciója azonban még hónapokig eltart – mondta Nadežda Babiaková.

„A múltban gyökerező kapcsolatok, az évszázados hagyományok erősítik a közös jövőnk” – tette hozzá Miskolc polgármestere.

A testvérvárosi megállapodását követően a városvezetők elzarándokoltak Selmecbánya miskolci fájához, amelyet a Hősök terén ültettek el a Miskolc testvérvárosait szimbolizáló fák mellett.

24-05-17_selmec-miskolc testvérváros_faultetes2

Legfrissebb hírek

Összes hír
Összes hír