Hírek

Selmeci akadémisták ünnepe

A Bányászati Akadémia megalapítására emlékeztek Selmecbányán. Az ünnepi eseményen utódintézményként a Miskolci Egyetem küldöttsége is részt vett.

  • Egyetem
2023. október 24.
231024_06

A selmeci akadémia ünnepén a bányász himnusz elhangzását követően Selmecbánya polgármestere, Nadežda Babiaková üdvözölte a résztvevőket, majd bemutatták a rendezvényen megjelent utódintézményeket, többek között a Miskolci Egyetemet is. A korhű ruhába öltözött hagyományápolók felidézték a selmecbányai felsőfokú bányászati-kohászati képzés megszervezését, és felolvasták Mária Terézia Ausztria uralkodó főhercegnője, magyar királynő korabeli döntését a Bányászati Akadémia 1762-es létrehozásáról. Az ünneplők koszorút helyeztek el a városháza előtti téren található emlékfalnál, majd Szalamander fáklyás felvonulással, bányász nótákat énekelve vonultak az egykori Akadémia Bányászati Pavilonjához.

231024_05

Az ünnepi eseményen a Miskolci Egyetemet Prof. Dr. Horváth Zita rektor vezetésével a Műszaki Föld- és Környezettudományi Kar képviseletében Dr. Debreczeni Ákos intézeti tanszékvezető egyetemi docens és Dr. Havasi István intézeti tanszékvezető, egyetemi docens, valamint a hallgatók közül Zatykó Zoltán és Borbély Ágoston bányász valéta vezetők, Hoffmann Jennyfer, a kar hallgatói önkormányzatának elnöke, Csontos Attila és Szilasi Alfréd leendő kohász valéta vezetők, valamint Seprényi Kristóf gépész valéta vezető képviselte.

Legfrissebb hírek

Összes hír
Összes hír