Hírek

SteelTech-Center Hungary: egyéves a miskolci acélipari mintaprojekt

A Miskolci Egyetemen 2022 őszén létrejött a SteelTech-Center Hungary (STC) szervezeti egység, amelynek elsődleges célja a magyar acélipar megújításának és utánpótlás-nevelésének támogatása. Az STC kivételes mintaprojektként működik, amely az ipar és a felsőoktatás újszerű oktatási és kutatás-fejlesztési együttműködési modelljét képviseli, illetve fókuszban tartja a számos szakterületet érintő acélipari folyamatok átalakítását.

  • Kutatás
  • Üzlet / innováció
2023. november 29.
231120_08
Az ÓAM Ózdi Acélművek Kft. a SteelTech szakmai projektjeit tematizáló, szakmai megvalósításának helyszínt adó nagyvállalat

A SteelTech-Center Hungary (STC) szervezet létrehozásának ötletgazdája az ÓAM Ózdi Acélművek Kft. volt: a SteelTech szakmai projektjeit tematizáló, szakmai megvalósításának helyszínt adó nagyvállalat.

Az STC innovatív modelljének alapja az Universitas Miskolcinensis Alapítvány (UMA), a Miskolci Egyetem, a Max Aicher Alapítvány és az ÓAM Ózdi Acélművek Kft. között létrejött négyoldalú együttműködés, amelynek megteremtéséhez a felsőoktatási modellváltás kínált lehetőséget. Az egyik legfőbb alapítói célkitűzés abban fogalmazódott meg, hogy az oktatási célú projektekben résztvevők az ezer főt foglalkoztató ÓAM acélipari cégcsoportnak biztosítsanak gyakorlati szinten is erős szakmai utánpótlást. A későbbiekben átfogó kutatás-fejlesztési programok kialakulásának és a napjainkra az oktatási platformokon háttérbe szorult acélipari kompetenciák teljes hazai utánpótlásának is alapot jelenthetnek.

A miskolci acélipari kompetenciaközpont feladatául vállalta, hogy a kutatás-fejlesztési és oktatási programok kidolgozásával hatékonyan támogatja a nemzetgazdasági szempontból nélkülözhetetlen magyar acélipart. Ezzel a feladattal vesznek részt a szakmai körökben „kettős átállásnak” nevezett folyamatban, amely egyrészt a kohászathoz kapcsolódó folyamatok digitalizálását, másrészt pedig a zöld technológiák meghonosítását jelenti.

231120_09
A SteelTech fennállásának első éves évfordulóján konferenciát rendeztek a programról

„Az ipari struktúraváltással az utóbbi 30 évben szakemberhiány keletkezett a legfontosabb civilizációs alapanyagunkkal, az acélgyártással és -feldolgozással kapcsolatos területeken, ami a kettős átállás és a hazai iparosítási folyamatokkal egyre égetőbbé vált. Olyan szervezetre volt szükség, amely az eddigi foglakoztatási formáknál rugalmasabban, és az intézeti rendszernél tágabb, például gazdasági, informatikai, automatizálási, gépészeti és gépgyártástervezési területeket is érintve összefoghatja az acéliparban releváns kompetenciákat, erősítheti a projekt alapú acélipari utánpótlás képzését. Gondolok itt a diplomatervezésre, a duális programokra, a Tudományos Diákköri feladatokra és a doktori képzésre, amik az ipari együttműködésben, jellemzően az aktuális ipari projektekhez kapcsolódnak” – fogalmazta meg az STC alapításának indokát Taszner Zoltán, az ÓAM Ózdi Acélművek Kft. ügyvezető igazgatója.

Az SteelTech Miskolci Egyetemen belüli szervezeti felépítése lehetővé teszi, hogy több terület egyetemi és ipari szakemberei közösen dolgozzanak, elsődlegesen az egyetlen már „zöld technológiájú” hazai acélmű, az ÓAM fejlesztési témáin. A modellprogramban résztvevő hallgatókat már a képzésük elején mentorálják, bevonják a közös feladatokba, így a tanulmányaik végére jelentős ipari gyakorlatra és szakmai helyismeretre tesznek szert.

A kutatási témák indításában és menedzselésében szerepet vállaló SteelTech révén az Ózdi Acélmű jelentős szakmai támogatást és forrást biztosít a Miskolci Egyetem klasszikus műszaki tudományos műhelyeinek, elsődlegesen az Anyag-és Vegyészmérnöki Karnak. A modellprogram szerteágazó témáinak köszönhetően az anyag és vegyészmérnöki bázis mellett a gépészmérnöki, földtudományi a gazdaságtudományi és a jogtudományi karok hallgatói és szakemberei számára is lehetőséget kínál közreműködésre az acélipari vonatkozásokban.

Az acélipar technológiai átállása nem csak a gyártókat, hanem az acél alapanyag- és termékfeldolgozókat, valamint a kereskedőket is érinti. Az aktuális ipari feladatokkal a SteelTech keretein belül kiemelten foglalkozunk

– mondta Lassú Gábor, az STC igazgatója. – „A témáink lényegében lefedik az ipari szerkezet átalakulásával kapcsolatos témákat: a magas hőmérsékletű folyamatoktól, a képlékeny alakításon át a piaci szabályozási kérdésekig és ipari adatkezelésig. A Miskolci Egyetem oktatási programjaival összehangolva kialakulhat belőle akár európai jelentőségű kooperáció, aminek célja a szakma képviselete és támogatása. Célunk ugyanakkor a hallgatók ösztönzése a részvételre olyan kutatási témákban, doktori témákban, amik a magyar acélipar megújulását hosszú távon szolgálják, az egyetem számára biztos ipari kapcsolatokat és jelentős bevételi forrást is biztosíthatnak. Külön köszönöm a kiváló együttműködés biztosítását az Ózdi Acélművek szakembereinek, a Miskolci Egyetem, az Anyag és Vegyészmérnöki Kar, illetve kiemelten az Universitas Miskolcinensis Alapítvány támogatását, hogy látják az ebben az oktatási formában rejlő kiemelkedő lehetőségeket és a terület fontosságát” – fogalmazott az STC igazgatója.

Legfrissebb hírek

Összes hír
Összes hír