Hírek

Új jelenségegyüttesek, bevett módszertannal – Statisztika +

A Miskolci Egyetem Gazdaságtudományi Karának Gazdaságelméleti és Módszertani Intézete hagyomány- és egyben kapcsolatteremtő tudományos konferenciát rendezett szeptember végén, Statisztika + címmel.

  • Egyetem
  • GTK
  • Hallgatóknak
  • Oktatás
2023. október 09. / Frissítve: 2023. október 27. 12:49
231006_statisztika_01

A konferencia célja a társadalomtudományi vizsgálatok elméleti és módszertani kapcsolódási pontjainak megvitatása és bemutatása volt. Olyan kérdésekre keresték a válaszokat, mint például: hogyan lehet egy új terület összefüggéseinek feltárására felhasználni egy adott diszciplína jelenségeit leíró elméletet. „Miként ültessünk át egy bevett módszertant egy új jelenségegyüttes vizsgálatára? Hogyan használjuk fel a kutatási eredményeket az oktatási gyakorlatban?” – ezekre a kérdésekre is keresték többek között a válaszokat a szakemberek. A konferencia kiváló lehetőséget nyújtott egyrészt a személyes tapasztalatcserére, másrészt arra, hogy oktatást, kutatást folytatók bemutassák eredményeiket, és egyben megvitassák azokat. A tudományos tanácskozásra a Miskolci Egyetem szakértőin kívül Budapestről és Szegedről is érkeztek előadók.

231006_statisztika_02

A konferencia témája 2023-ban Lambert Adolphe Jacques Quetelet (1796-1874) tudományos munkásságához kapcsolódott, aki szerteágazó tudományos tevékenysége révén több tudományterületen is maradandót alkotott. Tudományos kutatásai számos diszciplínát öleltek fel, így a matematika, a statisztika, a meteorológia, a csillagászat, a demográfia, a szociológia, a kriminológia, antropometria területén is. Úttörő szerepet töltött be a statisztikai módszerek társadalomtudományok területén történő használatának elterjedésében, a bűnügyi statisztikák elemzésében, és ő hozta létre a napjainkban használt testtömegindexet is.

231006_statisztika_03

Legfrissebb hírek

Összes hír
Összes hír