Hírek

Változások az Egyetemváros közösségi közlekedésében

Miskolc közösségi közlekedésében új menetrend lép életbe 2023. október 14-től, szombattól, ami érinti az Egyetemvárost is. Fontosabb újdonság, hogy szorgalmi időszakban munkanapokon visszaállítják a 12-es és a 2-es járatokat, az utóbbi 20A-s jelzéssel. Körjárattá alakul a 29-es, míg éjszakai járatként 900-as és 914-es jelzéssel indulnak buszok.

  • Campus
  • Egyetem
  • Hallgatóknak
2023. október 03. / Frissítve: 2023. október 27. 12:48

Az Egyetemvárost érintő menetrendi változásokról a Miskolc Városi Közlekedési Zrt. adott ki közlemény. E szerint tanítási időszakban munkanapokon visszaállítják a 12-es és a 2-es viszonylatot, az utóbbit 20A-s jelzéssel.

Az átalakítással a Repülőtér / Bosch – Szentpéteri kapu – Szentgyörgy út – Egyetemváros útvonalon a menetidő a jelenlegihez képest jelentősen lerövidül a Búza tér kihagyásának köszönhetően, valamint a legforgalmasabbnak számító Centrum–Egyetemváros szakaszon a mainál sűrűbb közlekedést tudnak biztosítani.

Az Egyetemvárosban nyújtott közösségi közlekedési szolgáltatás a mainál sokkal versenyképesebb lesz: reggel 7 és 8 óra között a Centrumtól 10 autóbusz indul majd az Egyetemvárosba, míg délután 13 és 15 óra között 10 percenként, 15 és 18 óra között pedig 7-8 percenként indulnak majd járatok az Egyetem főépületétől a belváros felé.

Tanítási időszakban munkanapokon reggel 05:49-ig és 18:00 után, valamint tanszüneti munkanapokon és hétvégi napokon továbbra is a 12-es és a 20A-s viszonylat összevont útvonalán, a 20-as autóbusz-viszonylaton közlekednek majd járatok.

A 22-es viszonylat „nem vész el, csak átalakul”: a jövőben 22-es járatok csak a nagyobb egyetemvárosi rendezvények (például Miskolci Egyetemi Napok, Kutatók Éjszakája) idején közlekednek majd, rásegítő jelleggel.

Késő este, 21:30 után a 14-es és 20-as járatok helyett összevont útvonalon 914-es jelzéssel közlekednek majd autóbuszok a Repülőtér / Bosch végállomás – Búza tér – Villanyrendőr – Tapolcai elágazás – Hejőpark – Egyetemi kollégiumok – Miskolctapolca útvonalon.

Újraindul a 900-as jelzésű éjszakai körjárat, mely a Tiszai pályaudvaron csatlakozik az utolsó vonathoz. A 900-as járat a Szondi György utca végállomásról indul minden nap 00:40-kor, a Villanyrendőrtől 00:50-kor indul tovább. A járattal az Egyetemvárosból a belvárosba is lehet utazni: az autóbusz az Egyetemi kollégiumok belváros irányú megállóhelyről 01:11-kor indul tovább Hejőcsabán és a Villanyrendőrön át a Szondi György utca felé.

2023. október 3.
pdf
pdf

Körjárattá alakul a 29-es

Meghosszabbítják a 29-es autóbuszvonalat az Avas kilátótól a Hideg soron, a Szent Anna téren és a Győri kapun keresztül az Újgyőri főtérig, így körjárattá alakul. A 29-es járatok útvonalának fordítottján, tehát az Újgyőri főtér – Hideg sor – Avas kilátó – Avas városközpont – Vargahegy – Újgyőri főtér útvonalon is közlekedik a körjárat, de a könnyebb tájékozódás érdekében nem 29-es, hanem 39-es jelzéssel.

Napközben, a 39-es járatok üzemidejében az Újgyőri főtér és az Avas között két különböző útvonalon is lehet majd utazni. A 29-es és a 39-es viszonylat összesítve több járatot kínál majd, mint jelenleg a félkör alakú 29-es, viszont a hosszabb várakozási idők elkerülése miatt fontos, hogy az utazók mindig megnézzék a menetrendben, hogy az Avasról melyik útvonalon (Vargahegyen át vagy a Hideg soron át) indul hamarabb járat az Újgyőri főtérre.

A reggeli csúcsidőszakban és esténként a 29-es viszonylat jelenlegi útvonalán is közlekednek majd járatok (az Avas kilátó felé 29A-s jelzéssel, az Újgyőri főtér felé 39-es jelzéssel), valamint az egyetemvárosi betérések is megmaradnak.

A Diósgyőri Ipari Park és a Diósgyőri Kórház megállóhelyet október 14-től a 29-es járatok nem érintik, azokat a 9-es járatok fogják kiszolgálni.

Legfrissebb hírek

Összes hír
Összes hír