Hírek

Zöld energiaforrások kutatását szolgáló intézet újult meg

Kiemelkedő színvonalú munkakörnyezetben folytathatják a földtudományhoz, a fenntartható természeti erőforrás-gazdálkodáshoz és a megújuló energiákhoz kapcsolódó kutatásaikat a Miskolci Egyetem Alkalmazott Földtudományi Kutatóintézetének munkatársai. A kutatóműhely speciális kutatási programokat is ki tud szolgálni.

  • Egyetem
  • Kutatás
  • MFK
  • Partnerek
  • Tudomány
2024. június 19.

A Miskolci Egyetem legrégebbi fakultása a Műszaki Föld- és Környezettudományi Kar, egyidős a Selmecbányai Akadémiával. Képzései és kutatásai máig meghatározóak a Miskolci Egyetem életében, tudományos munkatársai élen járnak az oktatói kiválóságban – emlékeztetett Dr. Horváth Zita, a Miskolci Egyetem rektora az Alkalmazott Földtudományi Kutatóintézet ünnepélyes átadásán. Az intézet megújítására utalva hangsúlyozta: az egyetem a szellemi és fizikai építkezés fázisában van. Példa erre, hogy immár három világranglistán szerepel, a képzéseket és a tudományos munkát szolgáló fejlesztéseket pedig az állami támogatás mellett saját erőből is finanszírozni tudják. Kiemelte: a Miskolci Egyetem Műszaki Föld- és Környezettudományi Karának képzései egyedülállóak, a kutatási tevékenységüket pedig nem csak Magyarországon, hanem az Európában és Európán kívüli földrészeken is figyelemmel kísérik.

24-06-19_AFKI-atado (5)
Bejárták a laboratóriumokat (képünkön Prof. Dr. Horváth Zita, a Miskolci Egyetem rektora és Prof. Dr. Mucsi Gábor, a Műszaki Föld- és Környezettudományi Kar dékánja

Az a több mint ötszáz kutatási jelentés, ami az elmúlt évtizedekben készült a Műszaki Föld- és Környezettudományi Karon, fémjelzi az intézet jelentőségét”

– jelentette ki a kar dékánja, Prof. Dr. Mucsi Gábor. Mint mondta: az alapkutatások az ipart szolgálják ki, a tevékenység alakításában pedig kikéri a piaci szereplők véleményét. Mint mondta: ezzel az ipar átalakulásnak nem csak követői, hanem alakítói is szeretnének lenni, kihasználva azokat a kompetenciáikat, amelyek szinergikus módon segítik ezt.

A Miskolci Egyetem Alkalmazott Földtudományi Kutatóintézete kiemelkedő helyet foglal el a hazai és nemzetközi földtudományi alap- és alkalmazott kutatási palettán,

hiszen olyan speciális mérési-és kutatási programokban tudunk részt venni, mint a szénhidrogén termelés, a széndioxid, hidrogén-, hő- és egyéb fluidumok földtani közegbe történő besajtolása, tárolásának modellezése, mérése, a radioaktív hulladék elhelyezésére alkalmas közeg kőzetmechanikai aspektusainak vizsgálata, tároló, illetve nem konvencionális zárókőzetek áteresztőképességének vizsgálata” – hívta fel a figyelmet a kutatóintézet szerteágazó tevékenységi területeire Dr. Baracza Mátyás Krisztián, az intézet igazgatója. Hozzátette: a fenntarthatóság jegyében kutatásokkal segítik és szorgalmazzák a geotermikus energiahasznosítás hazai intenzifikációját, a CCS és CCSU technológiák, azaz az ipari folyamatok során keletkező nagy tisztaságú szén-dioxid megkötése és eltárolása terén történő kutatásokat is.

24-06-19_AFKI-atado (4)
A megújult tudományos műhelyt Dr. Baracza Mátyás Krisztián, a Miskolci Egyetem Alkalmazott Földtudományi Kutatóintézetének igazgatója mutatta be

Legfrissebb hírek

Összes hír
Összes hír