Hírek

GREENNOVATION – a fenntartható jövőtervezés

A zöld innováción alapuló fenntartható jövőtervezés, annak gazdasági és társadalmi vonatkozásai álltak a Miskolc Campus Fórum Green & Smart üzleti konferencia és szimpózium középpontjában, amelyet GREENNOVATION címmel rendeztek meg a Miskolci Egyetemen. A mértékadó szakemberek részvételével megtartott találkozó tematikájához kapcsolódva bejelentették a Miskolci Egyetem Innovációs Platformjának megalapítását.

  • Campus
  • Egyetem
  • Partnerek
  • Tudomány
  • Üzlet / innováció
2024. május 09. / Frissítve: 2024. május 14. 11:29

A Miskolc Campus Forum Green & Smart konferencia küldetése, hogy az egyetemi tudásközpontot, a kutatókat, oktatókat és hallgatókat összekapcsolja a gazdaság élet résztvevőivel, platformot biztosítson a vitáknak és a tapasztalatcserének. Az egyetem ennek köszönhetően még jobban láthatóbbá és elismertebbé válik az üzleti világban – fogalmazott a rendezvény legfőbb céljára utalva Dr. Marie-Theres Thiell, a találkozót életre hívó Universitas Miskolcinensis Alapítvány kurátora. Elmondta: az első, 2023-as fórum sikere után döntött úgy az egyetem vezetése, hogy az üzleti és akadémiai találkozót évente visszatérő eseménnyé teszik.

A konferencia azt az üzenetet közvetíti a széles közösség számára, hogy a Miskolci Egyetem megbízható partner a fenntartható fejlesztések és az innováció terén.

Az egyetem kiváló felsőoktatást kínál a következő generációnak, a régió fiataljainak, valamint az országos, sőt nemzetközi hallgatóknak is” – hangsúlyozta Dr. Marie-Theres Thiell.

A Miskolc Campus Forum Green & Smart rendezvény középpontjában ebben az évben a zöld innováció állt. A vitaindító előadások és a panelbeszélgetések az üzleti és a tudományos élet közötti együttműködés fontosságát, az e területen elérhető sikereket, valamint a zöld innováció európai dimenzióját igyekezet hangsúlyozni.

24-05-09_miskolc-campus-forum (3)

Elengedhetetlen, hogy egy oktatási-kutatási intézmény befolyásolja, alakítsa a fenntartható jövőt.

A Miskolci Egyetem hosszú távú hagyományai teszik lehetővé, hogy a régió innovációs és tudásközpontjaként szolgálja a környezetét. Az egyetem élvonalbeli kutatások helyszíne, amelyek olyan új technológiák, módszerek és megoldások kifejlesztéséhez vezetnek, amelyek elősegítik a fenntarthatóságot a különböző szakterületeken” – szögezte le a fórumon tartott előadásában Prof. Dr. Horváth Zita, a Miskolc Egyetem rektora. A régió fejlődési lehetőségeinek támogatására kidolgozták a felsőoktatás és az ipar közé épülő innovációs ökoszisztéma alapját jelentő Science Park modelljét, amely három területre fókuszál: a fenntartható erőforrásokra, az anyagokra és technológiákra, valamint a logisztikai és az ipari digitalizáció területére. A majdani innovációs centrum működése a gazdasági szereplőkkel partneri együttműködésben, a kölcsönös előnyök mentén lehet sikeres – hangsúlyozta a rektor.

A Miskolci Campus Fórum Green & Smart hajtóerő lehet a vállalkozásokkal, nonprofit szervezetekkel és más érdekeltekkel való partnerségek kialakításában, hogy a fenntarthatósági célok érdekében közös fellépésekhez erőforrásokat, szakértelmet és hálózatokat használjanak fel. Ennek lehetőségéről is szólt előadásában Jason Chen, a CATL Europe operatív igazgatója. A vállalat üzleti és gazdasági modelljének bemutatása mellett kiemelte az oktatási intézményekkel, így a Miskolci Egyetemmel való együttműködés jelentőségét, a fiatal tehetségek felkutatását és támogatását a régióban.

24-05-09_miskolc-campus-forum (2)

A Miskolci Egyetemnek meghatározó szerepe van a fenntartható gazdaság és a környezettudatos társadalom kialakításában

– hangsúlyozta az üzleti fórum pódiumbeszélgetését levezető Dr. Marie-Theres Thiell. „A környezettudomány, a megújuló energia, az erőforrás-gazdálkodás vagy a zöld technológiák csak néhány a témák közül. Az egyetem a fenntarthatóságot minden tudományágban beépítette a tantervekbe, hogy a hallgatókat a környezeti, társadalmi és gazdasági kihívások kezeléséhez szükséges ismeretekkel, készségekkel és értékekkel ruházza fel. A technológiaátadás elősegítésével, a projektek inkubálásával és az ipari partnereivel való együttműködéssel az egyetem hozzájárult a zöld iparágak növekedéséhez és a fenntarthatóbb gazdaságra való áttéréshez.

A fenntarthatóság elérésének kihívásai jelentősek, de az egyetemnek nagy lehetősége van arra, hogy pozitív változásokat indítson el, és hozzájáruljon egy rugalmasabb, igazságosabb és fenntarthatóbb világ építéséhez. A Miskolci Egyetem Innovációs Platformja ennek a célnak az elérésében szeretne közreműködni – jelentette be a fórum zárásakor a platform megalapítását Prof. Dr. Horváth Zita rektor.

A Miskolc Campus Fórum díjai

A rendezvényen idén is elismeréseket adtak át az észak-magyarországi régióban a fenntartható gazdasági, társadalmi, üzleti innováció területén élen járóknak. A Miskolc Campus Fórum Green and Smart GREENNOVATION arany díját a Linde Gáz Magyarország Zrt., az ezüstöt a Szinva Net Informatikai Zrt., míg a bronzot az Aggteleki Nemzeti Park területén működő Trízsi Ízek Szociális Szövetkezetnek ítélték oda.

Legfrissebb hírek

Összes hír
Összes hír