Hírek

Gyakorlattal előnyben – KarrierFeszt

Észak-Magyarország legnagyobb felsőoktatási állásbörzéjét 28. alkalommal rendezte meg a Miskolci Egyetem április 10-én. A második éve KarrierFeszt nevet viselő állásvásár és kiállítás 1996 óta segíti a diplomás álláskeresőket.

  • Campus
  • Egyetem
  • Felvételi
  • Hallgatóknak
  • Oktatás
  • Partnerek
2024. április 10. / Frissítve: 2024. április 18. 08:35

A Miskolci Egyetem sokrétű képzési palettája számos területen kínál munkaerőt a gazdasági szereplőknek, legyen szó frissdiplomás pályakezdőkről, az egyetem mellett munkát keresőkről, vagy a jövőjüket tervező hallgatókról. A kifejezetten felsőfokú végzettséggel rendelkezőknek, és a jelenleg még tanulmányaikat végző diákoknak szóló KarrierFeszten idén közel 40 cég mutatta be állásajánlatait és gyakornoki helyeit több iparágból, nem csak a mérnöki, hanem többek között gazdasági, pénzügyi és informatikai ágazatokból. Az érdeklődők megismerhették a vállalatok és vállalkozások elvárásait, tájékozódhattak az aktuális munkaerőpiaci trendekről, karrierlehetőségekről, valamint a lehetséges részmunkaidős és teljes munkaidős állásokról.

Díjazott együttműködések

A KarrierFeszt megnyitóján adták át „A Miskolci Egyetemen végzettek foglalkoztatásáért” díjat, amelyet 2024-ben az átlagosnál nagyobb méretű öntészeti szerszámok tervezésével és gyártásával foglalkozó Spinto Kft. képviselője vett át az egyetem rektorától. A cég ügyvezető igazgatója, Pócs János elmondta: teljesítményük alakulásában jelentős szerepet játszott kutatási-fejlesztési és duális képzési együttműködésük a Miskolci Egyetemmel, amelyet terveik szerint a jövőben bővíteni szeretnének.

A Miskolci Egyetemnek nem lehet erősebb és nagyobb célja annál, minthogy meghatározó tudásközpontként szolgálja a régiót. Oktatási portfóliónkkal igyekszünk lehetőség szerint minden munkaerőpiaci szektor számára kiváló szakembereket biztosítani, képzéseink kialakításában és formálásában pedig partnerként tekintünk a vállalatokra.

Az egyetem regionális szerepvállalását, a tudományos innovációt erősíti majd a remények az a Science park is, amelynek koncepcióját április végéig készíti el a Miskolci Egyetem – fogalmazott Prof. Dr. Horváth Zita rektor.

 

DSC_1339

A Miskolci Egyetem állásbörzéinek történetében 2024-ben először adtak át „Veterán kiállító” díjat. Az elismerést a MOL Nyrt., Magyarország vezető szénhidrogénipari vállalatának ítélte oda az egyetem vezetése. A nemzetközi szinten elismert társaságot több évtizedes kapcsolat fűzi a Miskolci Egyetemhez. A cég kiemelten támogatja a tudományos utánpótlásnevelést és a szakemberképzést, amely tevékenységért 2014-ben és 2020-ban is elnyerték az intézmény elismerését.
A MOL a Miskolci Egyetem stratégiai partnere. A műszaki karok széles körben működnek együtt a vegyipari és petrolkémia, a hulladékkezelési technológiák, az anyagtudományok, a műszaki földtudományok, a polimertechnológia és a kohászat területén. A partnerség fontosságát emelte ki a díj átvételét követően a MOL Petrolkémia Zrt. szakmai oktatási vezető szakértője, aki úgy fogalmazott:

Utánpótlásunk fő bázisaként tekintünk a Miskolci Egyetemre, amely mindig kikéri a véleményünket arról, merre halad az iparág, és ahhoz igazítva közösen fejlesztjük a szakemberképzést.

 

DSC_1477

Duális képzésben a jövő

A KarrierFeszt workshopjainak sorában hangsúlyosan jelent meg a Miskolci Egyetem vállalati partnereinek együttműködésére építő gyakorlatorientált duális képzési lehetőségek. A területhez kapcsolódva az állásbörze idején Duális Vállalati Fórumot tartottak, amelyen a munkaerőpiacon magasra értékelt képzéstípussal kapcsolatos jogszabályi változásokkal összefüggő kérdésekről adtak tájékoztatást. A felvezetőben a Miskolci Egyetem rektorhelyettese, Dr. Szilágyi Roland hangsúlyozta: az egyik legfontosabb irányelv a jövőre nézve, hogy a felsőoktatási intézmények erősítsék oktatási-kutatási együttműködéseiket a vállalatokkal, ezzel párhuzamosan fokozzák a gyakorlatorientált képzéseket. A jelenlegi elvárás, hogy a hallgatók 6 százaléka vegyen részt duális képzésben, ám ezt az arányt 2026 után tovább szeretné emelni az állami oktatásirányítás. A Miskolci Egyetemen jelenleg 47 duális szak érhető el 267 vállalati partnernél, amelyek mintegy 1400 diákot tudnak fogadni.

Az észak-magyarországi régió legrégebbi állásbörzéje, a KarrierFeszt küldetése az elhelyezkedési lehetőségek bemutatása mellett az álláskeresők készségeinek fejlesztése és a tehetségek felfedezése. A hagyományos állásvásárt kiegészítő rendezvények között ezért a munkaerőpiaci versenyképesség növelését célzó magyar és angol nyelvű szakmai és közösségi programok, jövőtervező, önismereti és állásinterjú-tréningek is szerepeltek. A jövő HR irodájában pedig azt is meg lehetett tudni, miként használható az álláskeresésben és pályázatírásban a mesterséges intelligencia.

Legfrissebb hírek

Összes hír
Összes hír