Anyag- és Vegyészmérnöki Kar által meghirdetett szakirányú továbbképzés.
A képzés célja, hogy a résztvevők korszerű és gyakorlatias ismereteket szerezzenek az energetikai rendszerek működéséről, a fenntartható energiatermelés lehetőségeiről, valamint a hulladékhasznosítás és környezetvédelem energetikai vonatkozásairól. A tananyag olyan komplex tudást nyújt, amely ötvözi az elméleti megalapozottságot a gyakorlati alkalmazhatósággal, különös hangsúlyt fektetve az energiahatékonyságra, az alternatív megoldásokra, az energiaátállás folyamatára és a hosszú távú fenntarthatóságra. A képzés során a hallgatók rendszerszintű szemléletet alakítanak ki, megismerkednek az ipari és környezetvédelmi szempontból releváns technológiákkal, és képesek lesznek a megszerzett tudást valós projektekben, innovatív környezetben is alkalmazni.
A szakképzettség szempontjából meghatározó ismeretkörök
Alapismeretek
Szakismeretek
Szakmai gyakorlati ismeretek
–
–
60 kredit
Meggyőződésem, hogy a több évszázados történelmi hagyományokkal rendelkező karunkon a XXI. században elvárható minőségű tudást kínálunk, igy hallgatóink nagyszerű szakemberekké válhatnak. Ha ez a lehetőség vonzó, és érdekel az anyagtudomány vagy a vegyészet, jelentkezz az Anyag- és Vegyészmérnöki Karra, szeretettel várunk!
A fenntartható energiatermelés napjainkban jelentős kihívás elé állítja az ipari és lakossági szektorokat egyaránt. A képzésnek köszönhetően a végzett szakmérnök az energiaátállási folyamatok menedzseléséhez, tervezéséhez és alternatív energetikai megoldások innovatív fejlesztéséhez szükséges tudást sajátítja el.
Anyag- és Vegyészmérnöki Kar
Az Anyag- és Vegyészmérnöki Kar története az egyetem ősének, a selmecbányai bányászati-kohászati iskolának megalapításáig, 1735-ig nyúlik vissza. Az egyetem átalakítása és az új társadalmi és szakmai kihívások miatt az oktatási struktúrát átalakították és újabb szakok, szakirányok indítása valósult meg. A célok megvalósítása érdekében a kar első lépésként megváltoztatta nevét: a Kohómérnöki Karból előbb Anyag- és Kohómérnöki Kar, majd Műszaki Anyagtudományi Kar lett, végül 2022-ben a kar elnevezése Anyag- és Vegyészmérnöki Karrá változott.
Karunkon jelenleg négy Intézetben, a Fémtani, Képlékenyalakítási és Nanotechnológiai Intézetben, a Kémiai Intézetben, Fémelőállítási és Öntészeti Intézetben, valamint az Energia-, Kerámia- és Polimertechnológiai Intézetben folyik az oktatás és a kutatás.
A képzés csúcsaként a PhD-képzést a Kerpely Antal Anyagtudományok és Technológiák Doktori Iskola látja el karunkon. Emellett karunkon működik és végez jelentős kutatómunkát az ELKH-ME Anyagtudományi Kutatócsoport.
Az oktatás színvonala szempontjából kiemelkedő lehetőségekkel bír az Anyag- és Vegyészmérnöki kar. Sok, nemzetközileg is elismert, minősített, oktatónk mellett két akadémikus is aktívan részt vesz karunk életében, kutatásaiban és oktatásában.