Duális képzések a Miskolci Egyetemen

Köszöntő

Kedves leendő hallgatóink!

A Miskolci Egyetemen 2015 óta folyik duális rendszerben képzés, melyet folyamatosan fejlesztünk és további képzési területekre terjesztünk ki.

„A duális képzési forma olyan, a felsőoktatás és a gazdasági szereplők együttműködésével megvalósuló speciális gyakorlatorientált felsőoktatási képzés, amely során a hallgatók már egyetemi éveik alatt részletes ismereteket szereznek a munka világáról, képzési idejük alatt közvetlenül megismerhetik és részesévé válhatnak a munkafolyamatoknak, valamint a hagyományos képzésekhez képest jóval több időt tölthetnek a szakmai kompetenciák gyakorlásával.” (dualisdiploma.hu)

Ez annyit jelent, hogy a képzés során megkülönböztetünk intézményi (egyetemi) és vállalati szakaszokat, amelyek követik egymást. Az egyes képzések esetében a két szakasz időtartama változó. Az intézményi szakasz az adott képzéshez tartozó elméleti, míg a vállalati szakasz a gyakorlati képzésre koncentrál. A két szakasz eltérő fókusza következtében egy komplex, gyakorlatorientált képzés jön létre, amelynek segítségével a végzett hallgatók könnyebben tudják tudásukat integrálni a jövőbeni munkahelyükön. Ez mind a hallgatónak, mind pedig a vállalatoknak előnyt jelenthet a „hagyományos” képzéshez képest.

 

A duális képzésre történő jelentkezés két részből tevődik össze:

1. Általános felvételi eljárás: megegyezik a „hagyományos” eljárás menetével.

2. Vállalati felvételi eljárás: a jelentkezőknek fel kell venni a kapcsolatot a kiválasztott vállalati partnerekkel, ahol a vállalati szakasz idejét szeretné tölteni. Ezután a vállalat saját felvételi eljárást folytat le, amelynek eredményéről legkésőbb július 1-ig tájékoztatást ad.

Az adott képzéshez tartozó lehetséges vállalati partnerek a kari honlapokon megtalálhatók! 

Javasoljuk, hogy ha felkeltettük érdeklődésedet valamely duális rendszerben indított szakunkkal kapcsolatban, keresd fel a kari kapcsolattartókat, akiktől további részleteket megtudhatsz.

Általános esetében a dualiskepzes@uni-miskolc.hu  címre várjuk a kérdéseket.

További információk